untitled 2
"La Buzau, noi dam ora exacta. Stiri si opinii non stop"
Joi, 20 iunie 2019, 06:59
POLITICA  acum 6 ani

Nicusor Constantinescu psd constanta baron

Şefii CJ la control Nicuşor Constantinescu baronul cel mai căutat de DNA
Şefii CJ la control  Nicuşor Constantinescu  baronul cel mai căutat de DNA
Nicuşor Constantinescu, preşedintele pesedist al Consiliului Judeţean Constanţa, nu este cel mai puternic baron local, din punct de vedere politic, dar este de departe cel cu cea mai mare notorietate în rândul electoratului. Simpla enumerare a afacerilor, proprietăţilor, funcţiilor, delictelor sau ilegalităţilor lui Nicuşor Constantinescu ar plictisi de moarte până şi un procuror DNA.

În echipă cu Radu Mazăre, primarul Constanţei, este stăpân pe tot ce mişcă în judeţ sau urbe. Aşa cum Mazăre a pierdut şirul manechinelor, Nicuşor nu poate la rândul său să mai ţină socoteala afacerilor în care este implicat. Aflat la al treilea mandat consecutiv în fruntea judeţului, la nici 48 de ani, Nicuşor a făcut toate nefăcutele. Ploieştean la origine, absolvent al Institutului de Marină din Constanţa, el a intrat în politică prin presă, fiind coleg şi asociat cu fraţii Mazăre încă de la începuturile capitalismului original. La fel ca omologul său Marian Oprişan de la Vrancea, a complotat activ împotriva lui Adrian Năstase, pe motiv că şi premierului de la acea vreme i se păreau intolerabile matrapazlâcurile celor doi. Aşa se face că la prezidenţialele din 2004 l-au sabotat, iar la congresul din 2005 l-au dat jos din fruntea PSD. În momentul de faţă este cel mai căutat de procurori dintre baronii locali.

Bogat, dar onest

Totuşi, Nicuşor are cea mai „onestă” declaraţie de avere dintre toţi baronii puricaţi de PUTEREA. A fost întreprinzător de când se ştie, deci are cu ce se lăuda în faţa alegătorului contribuabil. Dar, cu toate că orice dobrogean ştie că Nicuşor are posesiuni şi în Marea Neagră, în actul oficial figurează doar câteva dintre ele. La capitolul terenuri intravilan deţine, în unele cazuri în coproprietate cu soţia sa, Codruţa, un teren de 1.100 mp şi unul de vreo 250 mp în Constanţa, un teren de 2.000 mp la Mila 23 Tulcea, un altul de vreo 1.100 mp în Voluntari-Ilfov pe moşia lui Pandele (primar şi soţul senatorului PSD Gabiela Vrânceanu Firea) şi unul de vreo 335 mp în Piatra Neamţ, pe pământul lui Pinalti. De asemenea, deţine câte o cotă parte (4%) din două terenuri intravilane în Bucureşti în coproprietate cu alţi 16 asociaţi într-unul şi 15 în celălalt, printre care îi regăsim obligatoriu şi pe prietenii săi notorii fraţii Mazăre, Radu şi Mihai, sau pe mai puţin cunoscuţii publicului avizat Gabriel Sorin Stutinsky sau Emilian Schwatzenberg. Nicuşor nu suportă să locuiască la bloc, nici la hotel, aşa că a achiziţionat trei case de locuit, una în Constanţa de 360 mp şi două în Bucureşti, una de 250mp şi alta de 185mp. Vila de vacanţă de la Piatra Neamţ nu are nici 500 mp.

Parcul său de maşini este compus dintr-un Jaguar, un VW Golf, un Fiat, un ARO şi un Land Rover, iar când vrea să se dea pe apă foloseşte o şalupă de agrement, pe care o deţine în coproprietate tot cu fraţii Mazăre, adică un iaht mai mic.

Ca orice român, nu prea are încredere în bănci, preşedintele CJ Constanţa preferând să-şi ţină grosul banilor la ciorap. Totuşi, în două din conturile la vedere are şi el depozitaţi un milion de dolari americani. Acţiunile însumate la firmele pe care le vom prezenta mai jos nu valorează mai mult de vreo 120 de mii de lei, cotaţia la zi.

Mai precis, Nicuşor Constantinescu şi-a păstrat o parte din participaţiile la firmele fondate cu prietenii săi, în momentul de faţă el figurând ca acţionar, conform declaraţiei de interese, la Xenoti SRL, Conpress Group, Royal Distribution Services, SIF Transilvania, Sigma Trading, Idea Constrast, Comtext şi SC Oltenia. Conform Registrului Comerţului, în toate aceste întreprinderi apar numele asociaţilor săi de suflet fraţii Mazăre şi Strutinsky.

Revenind la declaraţia de avere, Constantinescu şi-a permis şi o mică spălătorie de bani, adică şi-a împrumutat propria firmă Xenoti SRL cu 100 de mii de lei şi un prieten anonim cu 200 de mii de lei. Veniturile declarate sunt doar leafa sa de preşedinte al Consiliului Judeţean, vreo 50 de mii de lei, şi cea a soţiei sale, Codruţa, care a fost omenită în 2012 de firma On Plonge SRL cu vreo 8 mii de lei. O contribuţie considerabilă la prosperitatea familiei Constantinescu o reprezintă şi alocaţia copiilor.

La capitolul alte bunuri de valoare de peste 3.000 de euro (icoane, tablouri, ceasuri, bijuterii), Nicuşor Constantinescu răspunde cu toată onestitatea de care este în stare, habar n-are câte sunt şi la ce valoare pot fi estimate. Chiar îl credem că nu are timp să le numere!

Preşedinte zi şi noapte

Nicuşor Constantinescu chiar nu are timp nici să respire. Are funcţii şi atribuţii care unui om normal i-ar ocupa 48 de ore pe zi în decursul a 730 de zile pe an. Astfel, pe lângă grija afacerilor enumerate sumar mai sus, baronul de Constanţa are şi mai multe responsabilităţi neretribuite. Nicuşor Constantinescu, atunci când nu este preşedinte al Consiliului Judeţean, trebuie să-şi îndeplinească atribuţiile de preşedinte al clubului HCM Constanţa, al Rugby Club Judeţean, al Asociaţiei de dezvoltare Dobrogea, al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Constanţa, al Asociaţiei Euro Regiunea Marea Neagră, al Asociaţiei Grup Local Dobrogea Nord sau al Grupului de Acţiune Locală Constanţa Sud. Plus că mai este şi simplu membru al altor asemenea întreprinderi de interes cetăţenesc, Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România sau, mai pe româneşte, asociaţia baronilor locali.

Învins de „Vrancisc papă tot”

Baronul de Constanţa a vrut în acest an să ia pe umerii săi şi greutatea aceasta, adică funcţia de preşedinte al UNCJR şi să devină, cum s-ar spune, primul dintre baronii ţării. După ce Liviu Dragnea a renunţat la această înaltă demnitate pentru postul de vicepremier şi lord PSD desemnat cu regionalizarea, Nicuşor Constantinescu a reclamat postul vacant de preşedinte peste preşedinţii Consiliilor Judeţene. Numai că i s-a dat peste bot de la centru, Dragnea şi Victor Ponta optând pentru Marian Oprişan ca unic candidat, considerând şi ei că ar fi prea de tot să-i dea atâta putere liderului versatil de la malul Mării. Reamintim că iniţial, Regiunea Sud-Est urma să cuprindă sudul Moldovei - judeţele Vrancea şi Galaţi şi Dobrogea -, judeţele Tulcea şi Constanţa. Asta ar fi însemnat ca unul din cei doi, Oprişan sau Constantinescu, să se subordoneze unul altuia. Ca să împace şi capra, şi varza, Liviu Dragnea i-a promis lui Constantinescu că va inventa special pentru el Regiunea Dobrogea. „Vrancisc papă tot”, cum a fost Oprişan poreclit de electorat pentru faptul că a fost ales preşedinte al UNCJR în aceeaşi zi în care Francisc II a fost înscăunat Papă la Vatican, nu a renunţat totuşi la ideea de a cuceri şi Dobrogea, mai precis de a controla portul Constanţa şi afacerile imobiliare din care în momentul de faţă se îmbuibă fără să împartă cu partidul doar cuplul Constantinescu-Mazăre.

Persecutat de ANI

Ca orice baron respectabil, preşedintele CJ Constanţa nu putea să scape de opresiunea Agenţiei Naţionale de Integritate. Astfel, ANI a descoperit anul acesta că Nicuşor Constantinescu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20.06.2008-23.03.2009, când a deţinut simultan atât funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, cât şi pe cea de reprezentant al Judeţului Constanţa în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul SC RAJA SA Constanţa. În momentul de faţă, Constantinescu se află în proces cu ANI, iar în cazul în care va pierde, pierde şi judeţul. Este şi unul dintre motivele pentru care a fost scos din cursa pentru preşedinţia UNCJR. ANI nu a cercetat însă şi contractele tip suveică dintre Pimăria şi Consiliul Judeţean Constanţa şi firmele deţinute sau controlate de primarul Mazăre şi preşedintele Nicuşor.

Căutat de DNA

Pe lângă incompatibilitatea reclamată în cazul RAJA, DNA a cerut magistraţilor din Constanţa în iulie anul acesta condamnarea la închisoare cu executare a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, într-un dosar în care acesta a fost judecat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată, cu privire la o investiţie cu fonduri europene a Regiei Autonome Judeţene de Apă (RAJA,), în urma căreia statul român a fost prejudiciat cu aproxinativ un milion de euro.

Într-un alt dosar, ceva mai gros, DNA îl acuză pe Nicuşor Constantinescu că ar face parte, alături de cine altul decât primarul Radu Mazăre, dintr-o reţea de crimă organizată care ar fi păgubit statul de 114 milioane de euro, conform estimărilor procurorilor. În această afacere cu terenuri retrocedate sunt, conform aceloraşi surse, implicaţi alţi 35 de oameni, funcţionari publici, notari, oameni de afaceri şi samsari de terenuri.

Infracţiunea de care sunt acuzaţi membrii echipei Constantinescu-Mazăre constă în retrocedarea ilegală a aproximativ un milion de metri pătraţi de teren în perioada 2005-2006.

Gruparea controlată de cei doi aleşi ai Constanţei a reuşit astfel să pună mâna direct sau prin interpuşi pe un milion de metri pătraţi din oraşul Constanţa. Mai mult, susţin procurorii, „au fost restituite porţiuni de plajă şi faleză care, potrivit Constituţiei şi legilor, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, adică nu pot ajunge sub nici o formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice”, în cazul acesta cetăţenii Constantinescu sau Mazăre.

Urmărirea penală împotriva celor doi şi a grupării infracţionale a început acum mai bine de 1.800 de zile, mai precis în decembrie 2005, iar aproape trei ani mai târziu, pe 25 octombrie 2008, cei 37 de inculpaţi au fost trimişi în judecată. Proximul termen în acest proces este 29 octombrie 2013.

Beat mort pe culoarea verde

Dar cel mai flagrant caz de puşcărie în care a fost surprins preşedintele Constantinescu Nicuşor a fost în 2006, în noptea în care a adormit beat mort la volanul maşinii sale oprite la un semafor din Constanţa. Conform martorilor, Nicuşor Constantinescu a fost văzut nemişcat la volanul maşinii sale, la miezul nopţii, părând să doarmă în autoturismul oprit în trafic, în intersecţia Bulevardelor Mamaia cu Tomis. Imediat, trecătorii din zonă s-au strîns ca la circ. Nimeni, trecători sau poliţişti, nu a reuşit să-l trezească. Gealaţii săi de la consiliul judeţean au spart geamul şi l-au răpit într-un taxi pe preşedinte de sub ochii Poliţiei timorate. Agenţii de circulaţie au preferat să rişte pierderea serviciului decât să se pună rău cu Nicuşor, aşa că nu au recoltat nici un fel de probe. A doua zi, când presa vuia, Nicuşor Constantinescu s-a scuzat pentru incident, explicând că a fost răpus de somn din cauza muncii extenuante la Consiliu şi a necazului provocat de forma proastă prin care trecea la acel moment echipa HCM Constanţa. Un apropiat al lui Nicuşor a replicat la o întrebare legată de alcoolemia preşedintelui: „Era de puşcărie, păi Nicuşor ţine la băutură, nu cădea el cu una, cu două”.Editorial

Editorial: Molima PSD
coruptie psd
Molima PSD

Arhiva stiri

2018
2017
2016
martie (10)
mai (2)
iulie (5)
august (3)
2015
martie (8)
mai (3)
iulie (6)
august (4)
2014
martie (5)
aprilie (11)
mai (21)
iunie (11)
iulie (2)
2013
martie (209)
aprilie (57)
mai (15)
iunie (11)
iulie (27)
august (17)
2012
0000

Evenimente

Noutati

Chestionar

Publicitate

 Spatiu destinat publicitatii!

Curs valutar

Vremea

FaceBook