untitled 2
"La Buzau, noi dam ora exacta. Stiri si opinii non stop"
Joi, 20 iunie 2019, 05:49
POLITICA  acum 6 ani

Victor Ponta psd

Draga de ANI la mâna lui Ponta
 Draga de ANI la mâna lui Ponta
„Dacă în 2007 ni se spunea că intrăm în UE doar să avem DNA şi ANI, poate ne mai gândeam”, afirma, în noiembrie 2012, premierul Victor Ponta. Departe de Bucureşti, aflat în plin turneu prin Transilvania, prim-ministrului i-a scăpat porumbelul: banii sunt mai importanţi decât valorile justiţiei europene. O astfel de declaraţie, cu puternic iz electoral, avea lipici la electoratul USL, puternic alimentat cu sintagma „ANI şi DNA - uneltele lui Băsescu”.

Ponta a fost reconfirmat la Palatul Victoria, iar şefii din teritoriu cer acum respectarea promisiunilor electorale. La nici şase luni după preluarea puterii, ei bat cu pumnul în masă şi cer schimbarea prerogativelor ANI. Vicepremierul Dragnea a promis că totul se va rezolva, iar la ministerul Justiţiei se află deja un act normativ în acest sens.

În judeţe, ANI este privită ca un duşman, un adversar mai puternic decât toată Opoziţia la un loc. Ura pentru inspectorii ANI este transpartinică, chiar dacă unii încearcă să mimeze grija pentru binele Agenţiei. Cum să îţi fie dragă o instituţie care îţi cotrobăie prin avere şi te ia la întrebări pentru fiecare bănuţ, contract şi funcţie deţinută?

Până acum, PNL a avut cel mai mult de suferit din cauza deciziilor ANI. Prim-vicepreşedintele partidului, Klaus Iohannis, secretarul general, Eduard Hellvig, fostul secretar general adjunct, Dan Mihalache, foştii miniştri, Ovidiu Silaghi şi Mircea Diaconu şi preşedinţii CJ Braşov şi Hunedoara au în prezent procese cu Agenţia Naţională de Integritate. Nici cei din PSD, PDL sau UDMR nu dorm mai liniştiţi.

ANI nu este însă Albă ca Zăpada. Este, ca majoritatea instituţiilor statului român, puţin transparentă, birocratică şi cu un ritm de melc, unele decizii luându-se la aproape trei ani “după săvârşirea faptei”. Cazuri de incompatibilitate din 2009 sunt soluţionate de ANI în 2012, iar după aceea urmează procesul propriu-zis. Trei ani de zile, unii şefi de CJ-uri  şi primari pot acţiona în afara legii fără ca cineva să se sesizeze. Enorm pentru o instituţie care trebuie să vegheze ca flagelul corupţiei să nu se extindă.

Cheia viitorului ANI este la Victor Ponta. Nu este un secret că premierul are o relaţie specială cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc şi una cordială cu şeful ANI, Horia Georgescu. Nici apropierea Raportului MCV nu îi poate scăpa din vedere premierului, care trebuie să fie atent la orice modificare adusă atribuţiilor ANI, o instituţie lăudată în ultimii ani de Comisia Europeană. Nu în ultimul rând, orice intervenţie asupra competeneţelor ANI va fi puternic sancţionată de la Cotroceni de preşedintele Băsescu.

Mingea este la USL. Ce va face Victor Ponta în privinţa ANI? Va arăta că declaraţia de la Bistriţa a fost o scăpare sau o promisiune electorală care va fi respectată?Editorial

Editorial: Molima PSD
coruptie psd
Molima PSD

Arhiva stiri

2018
2017
2016
martie (10)
mai (2)
iulie (5)
august (3)
2015
martie (8)
mai (3)
iulie (6)
august (4)
2014
martie (5)
aprilie (11)
mai (21)
iunie (11)
iulie (2)
2013
martie (209)
aprilie (57)
mai (15)
iunie (11)
iulie (27)
august (17)
2012
0000

Evenimente

Noutati

Chestionar

Publicitate

 Spatiu destinat publicitatii!

Curs valutar

Vremea

FaceBook