untitled 2
"La Buzau, noi dam ora exacta. Stiri si opinii non stop"
Sambata, 20 aprilie 2019, 08:02
ACTUALITATE  acum 6 ani

adrian nastase eliberare adrian nastase eliberat adrian nastase liber

ADRIAN NĂSTASE ELIBERAT
ADRIAN NĂSTASE  ELIBERAT
După eliberarea condiţionată de luni, fostul premier Adrian Năstase trebuie să respecte o regulă importantă - şi firească - impusă de judecători: nu trebuie să comită niciun fel de infracţiuni, pentru că altfel va fi din nou încarcerat. Până în 2016, Adrian Năstase nu poate activa în partid, nu poate candida şi nici  vota. Pe lângă dosarul Trofeul Calităţii, în care a fost condamnat definitiv, Năstase mai are o condamnare în dosarul Zambaccian, de trei ani cu suspendare, decizia nefiinde definitivă. Fostul premier mai este cercetat într-un dosar privind nerespectarea regimului armelor.

După punerea în libertate, Adrian Năstase va trebui să respecte câteva reguli prevăzute în lege. Potrivit articolului 61 din Codul Penal, eliberarea lui Adrian Năstase poate fi revocată dacă după punerea în libertate mai comite o nouă faptă.

Potrivit deciziei Curţii Supreme, Adrian Năstase nu va mai putea ocupa o funcţie executivă în partid timp de doi ani după ispăşirea pedepsei. Pe lângă sentinţa de condamnare la doi ani de închisoare cu executare, fostului lider PSD i-a fost interzis şi dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în partid. În momentul în care Năstase a fost condamnat definitiv la închisoare, el era preşedintele Consiliului Naţional al PSD. Funcţia a rămas vacantă şi în prezent. Preşedintele social-democraţilor, Victor Ponta, a declarat în septembrie 2012 că Biroul Permanent al partidului a decis să nu fie organizate alegeri pentru şefia Consiliului Naţional al PSD.

Prin sentinţa din 20 iunie 2012, lui Adrian Năstase i-au fost suspendate timp de doi ani următoarele drepturi: dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.
 
UPDATE

Adrian Năstase va fi eliberat. Asta au decis judecătorii din completul de judecată.


Completul Tribunalului Bucuretti a decis luni, în urma judecării recursului depus de procurorii anticoruptie, că Adrian Năstase trebuie eliberat mai devreme de data stabilită prin condamnarea initială. Judecătoria Sectorului patru aprobase pe 12 februarie cererea de eliberare conditionată a lui Adrian Năstase.

Adrian Năstase va părăsi penitenciarul în cursul zilei de astăzi.

Decizia este una definitivă si nu mai poate fi atacată prin recurs.

Completul de la Tribunalul Bucureşti, format din preşedintele Ioana Cleopatra Şipoteanu şi din judecătoarele Carmen Constanţa Balaci şi Florentina Vasilăţeanu, a decis, cu opinie majoritară, respingerea recursului DNA în cazul sentinţei Judecătoriei Sectorului 4 şi punerea în libertate a lui Adrian Năstase. Două judecătoare au votat în favoarea eliberării conditionate, în timp ce al treilea magistrat s-a opus.


UPDATE: 15:41: Fostul premier Adrian Năstase va pleca din închisoare în cursul zilei şi cel mai probabil îşi va petrece seara în sânul familiei.

UPDATE: 14:42 Fostul premier, Adrian Năstase a fost transportat înapoi spre penitenciarul Jilava după terminarea şedinţei de judecată. El va aştepta acolo verdictul dat de completul de judecată.

UPDATE: 14:41 Sora lui Adrian Năstase a declarat la ieşirea din sala de judecată că "cea mai mare dezamăgire este aceea că românii acceptă să trăiască precum nişte râme şi să accepte nedreptăţile care se fac în justiţie".

UPDATE: 14:37 Andrei Năstase, la ieşirea din sala de judecată a declarat că cel mai mult lui Adrian Năstase "îi lipseşte familia". Iar reacţiile procrurorului le-a găsit drept "deranjante"

UPDATE: 14:27: Adrian Năstase a luat cuvântul pentru a doua oară în şedinţa de judecată şi a spus că "îşi cere iertare în faţa deţinuţilor, iar dreptatea este valoare, nu justiţia în contextul în care DNA a avut dreptul la 900 de martori, iar el numai la 5".

UPDATE: 13:59: Unul din avocaţii lui Adrian Năstase:  "Condamnarea lui Adrian Năstase a fost pentru a se da o lecţie politicienilor"

UPDATE: 13:49: "Un deţinut a învăţat să citească datorită lui Adrian Năstase. Adrian Năstase i-a insuflat deţinutului nevoia de educaţie", a declarat unul din avocaţii fostului premier.

UPDATE: 13:38: Avocatul lui Adrian Năstase a declarat: "DNA a dat caracterul politic al acestui proces şi face orice pentru a obţine încă o amânare".

UPDATE 13:26 : Procuror DNA: "Condamnatul Adrian Năstase NU regretă faptele de corupţie, ci condamnarea sa.

UPDATE: 13:22: "Procurorii au făcut greşeli de ortografie la recurs" -  a declarat avocatul lui Adrian Năstase.

UPDATE: 13:07: Procurorii DNA îl atacă pe Adrian Năstase pentru postările de pe blog.

UPDATE 12:53: Jurnalistul Bogdan Chireac a declarat: "Cred că demersurile procurorilor nu sunt lipsite de obiect. Ei au o ţintă clară".

UPDATE: 12:50: DNA: "Nastase nu s-a indreptat, nu dă dovezi de îndreptare".

UPDATE: 12:35: Avocaţii lui Adrian Năstase cer eliminearea acelor înscrisuri din dosar, iar instanţa a decis înlăturarea lor.

UPDATE: 12:34: Adrian Năstase s-a adresat către unul din avocaţii săi: "Nu credeam că procurorul DNA poate avea atâta originalitate"

UPDATE: 12:26: Adrian Năstase explică "ştersăturile" din dosare: "Este vorba de numele unor persoane care au partiipat la actiunile mele din penitenciar si nu cred ca este bine sa fie aratate, avand in vedere ca dosarul meu este public"

UPDATE: 12:14 Procurorul DNA a declarat în faţa judecătorilor că "nu poate judeca după copiile ataşate la dosar". Astfel, DNA contestă îscrisurile din dosar.

UPDATE: 12:12 Premierul Victor Ponta a declarat în urmă cu puţin timp: "Nu face obiectul întâlnirii noastre de azi, dar nu pot să ignor faptul că aşteptăm cu toţii un verdict al Justiţiei extrem de important pentru noi ca partid şi nu pot să - şi nici nu cred că e cazul - să nu spun că-mi doresc ca azi domnul Năstase să fie liber, să fie alături de familie şi această perioadă cumplită să se încheie azi".

UPDATE: 11:30 În urmă cu puţin timp, în loc să se reia şedinţa de judecată, aceasta a fost AMÂNATĂ din nou, pentru a treia oară în cursul zilei de astăzi. Procurorii au declarat în faţa magistraţilor că nu au avut timp să citească documentele din dosarul lui Adrian Năstase. Fostul premier aşteaptă reluarea şedinţei în arestul Tribunalului Bucureşti.

UPDATE: 10:45 Instanţa a amânat două ore judecarea recursului împotriva deciziei de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase, după ce procurorul a spus că nu a găsit la dosar documentele care detaliază activităţile pentru care Năstase a fost recompensat în penitenciar, avocaţii acuzând DNA de tergiversare.
 
UPDATE 09:31: Tribunalul Bucureşti a început luni, în jurul orei 9.30, judecarea recursului făcut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în cazul deciziei Judecătoriei Sectorului 4 de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase.

Procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată a arătat în faţa instanţei că, deşi a studiat joi şi vineri acest dosar, nu a găsit documentele ce detaliază activităţile pentru care Adrian Năstase a fost recompensat pe parcursul executării pedepsei, cerând astfel acordarea unui termen.
 
În replică, apărarea lui Adrian Năstase a acuzat DNA de tergiversarea judecării cauzei, precum şi de o competitivitate neloială, arătând că fostul premier a fost recompensat inclusiv după ce i s-a admis la Judecătorie cererea de eliberare condiţionată. Avocatul a precizat că recompensa a constat în suplimentarea dreptului la vizită.
 
Instanţa a suspendat pentru două ore judecarea cauzei, timp în care procurorul DNA va studia  din nou acest dosar.

UPDATE 09:10 Vă reamintim că Adrian Năstase a fost adus, luni dimineaţă, de la Penitenciarul Jilava la Tribunalul Bucureşti, care urmează să ia o decizie definitivă privind cererea acestuia de eliberare condiţionată după executarea unei treimi din pedeapsa de doi ani de închisoare primită în dosarul "Trofeul calităţii".

Un complet de la Tribunalul Bucureşti va lua în discuţie în jurul orei 9.30 recursul făcut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în cazul deciziei Judecătoriei Sectorului 4 de eliberare condiţionată a lui Adrian Năstase.

Avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a declarat la intrarea în Tribunalul Bucureşti că se aşteaptă ca spiritul de dreptate şi corectitudinea să triumfe şi, după mai bine de 300 de zile de când a fost încarcerat, fostul premier să fie alături de familie.
 
Cazacu a precizat că apărarea este pregătită şi va combate recursul DNA cu argumente care ţin de cauză. Avocatul a mai spus că, în opinia lui, recursul procurorilor DNA este lipsit de consistenţă.

"Orice este posibil. Sperăm să fie bine". Ce a declarat fiul lui Adrian Năstase la intrarea în Tribunalul Bucureşti

UPDATE: 08:45 Adrian Năstase a fost vizitat ieri după-amiază la penitenciarul Jilava de către cei doi fii ai săi, Andrei şi Mihnea. Aceştia i-au adus fostului prim-ministru fotografii de la lansarea lucrării ştiinţifice a acestuia, intitulată "Reprezentarea României la Uniunea Europeana în contextul reglementărilor interne şi europene", şi au discutat despre participanţii la eveniment.

Andrei Năstase a declarat că speră ca aceasta să fie ultima ocazie în care îşi vede tatăl în închisoare şi că nu vede vreun motiv pentru amânarea procesului. Într-o postare pe facebook, fiul lui Adrian Năstase a făcut un apel la adresa magistraţilor să respingă recursul procurorilor şi să îl elibereze pe acesta.

"Subsemnatul Andrei, fiul lui Adrian Năstase - tată, profesor, tată, politician, tată, jurist, tată, exemplu pentru fiii săi, tată, soţ, vă adresez cu demnitate următoarea cerere: Ajunge! Institutiile pe care le reprezentaţi au menirea de a cauta şi propovădui justiţia şi adevărul În lumina celor de mai sus (...) cer încă o dată să-mi respectaţi dreptul de a-mi iubi tatăl şi de a-l aduce acasă, unde i-a fost locul din totdeauna!", a scris Andrei Năstase pe contul său de Facebook.

Fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat în iunie la doi ani de închisoare, în urma acuzaţiilor potrivit cărora şi-a finanţat campania electorală din fondurile colectate in cadrul simpozionului "Trofeul Calitatii", organizat de Inspectoratul de Stat în Construcţii.Editorial

Editorial: Molima PSD
coruptie psd
Molima PSD

Arhiva stiri

2018
2017
2016
martie (10)
mai (2)
iulie (5)
august (3)
2015
martie (8)
mai (3)
iulie (6)
august (4)
2014
martie (5)
aprilie (11)
mai (21)
iunie (11)
iulie (2)
2013
martie (209)
aprilie (57)
mai (15)
iunie (11)
iulie (27)
august (17)
2012
0000

Evenimente

Noutati

Chestionar

Publicitate

 Spatiu destinat publicitatii!

Curs valutar

Vremea

FaceBook