untitled 2
"La Buzau, noi dam ora exacta. Stiri si opinii non stop"
Duminica, 19 mai 2019, 01:17
SOCIAL  acum 3 ani

2015 bilant

Anul blestemat
Anul blestemat
Deschise ochii instinctiv, fără o intenţie anume, fără gândul următor; o văgăună imensă îi umplea capul. Nu vedea nimic.

Orbise sau îi căzuse ţeasta în cazanul cu păcură, pregătit pentru animalul de Zee, prins cu femeia grasă a lui Yan, în braţe, gata s-o întindă sub el?!

Îi păru rău că nu vede nimic, cum stătea aşa cu ochii într-o direcţie necunoscută, măcar şi-ar fi umplut văgăuna cu o poveste.

Undeva, într-un colţ al capului, auzea,  tot mai limpede, cum picură apa sau poate vinul borşit, scurs din butoiul mare, cu doage de argint... Îi era sete. Îşi auzea buzele cum se crapă de sete, dar habar n-avea unde sunt, pentru că nu ştia exact în care parte îi începe capul şi în care parte i se termină. Simţea piatra de sub el şi, pentru o clipă, gândi că e în stradă. Îl aruncase poate nemernicul de Rew, hangiul unsuros cu nasul mâncat de negi, fapt pentru care nu putea să-şi miroasă, niciodată, putoarea de vin. ..  Bleah!

Avea un gust de sânge amestecat cu oţet, în gură, şi încă ceva, nedefinit.

Aerul greu îl făcu să înţeleagă că strada e departe şi că el zăcea aruncat undeva, într-o încăpere, într-o văgăună, poate într-un canal. “Da’ de ce?!” - simţi întrebarea împingându-i limba umflată, ca să-i poată ieşi din gâtlej şi, mai pe urmă, afară din gură. Nu produse însă decât un horcăit inutil.

Apoi auzi, departe, un zgomot, un huruit, ca un rostogolit de roată peste piatra drumului, prea repede pierdut, ca să-l poată localiza; un curent peste tâmple, un fâlfâit vag de aripă de fluture de molie şi ţipătul luminii albe, stridente, în abisul capului. Nu! Cu siguranţă nu era lumină de opaiţ şi nici vreo feştilă prinsă în piatra peretelui. Avea marginile deşirate, ca ciorapii lui din bocanci, şi un interior cu lumină lăptoasă şi vagă. Ca harta lui Bie, întinsă pe punte, când au vrut să-i fure corabia.

Şi atunci, simţi o imensă părere de rău că nu i-o furase. Ar fi plutit cu ea vieţi în şir, ar fi mirosit imensitatea oceanului, ar fi trăit aplatizat, ca o cârpă de cânepă, între ape şi cer. Ar fi întâlnit ţări cu soare mult şi fructe zemoase şi moi; calde ca sânul Geei, întinsă la marginea mării. Ar fi bătut porturile lumii, în lung şi-n lat, învălmăşite în aglomeraţia pestriţă – nobili, la un loc cu hamali, cu negustori, cu armatori şi mateloţi beţi, înfăşuraţi în haine lungi, croite din piele de porc. S-ar fi plimbat prin bazarul cu tinichele şi pietre colorate, lovindu-se de oameni, până ar fi găsit un obiect care să-l atragă şi pe care să-l fure cu infinita beţie a învingătorului, adunată în lumina ochilor.

Şi pe urmă, să i-l întindă ei, cu gestul acela definitiv: “Pentru tine!”, să-i spună, şi ea să simtă cum i se încinge faţa de emoţie şi cum i se înroşeşte pieptul în despicătura cămăşii, deşirate între sâni până aproape de pântece; să vadă cum i se umflă pieptul, odată cu aerul inspirat, şi rămas acolo, până la sufocare, din cauza surprizei.

Nu-i mai furase nimic. Şi e drept că nici gologani, ca să-i cumpere vreodată ceva, n-avusese. Măcar o cană de lut din care să bea, tot el, poşirca lui Rew, noaptea când se mai trezea, însetat, după câte-o beţie cruntă. Dar acum, aşa, în poveste, ar fi iubit-o măreţ şi nobil – şi ce nobil fusese - pe Geea, şi ar fi îngropat-o în daruri, odată întors de pe mare, în noaptea în care anul îşi înfulecă, în tornade de scântei, ultimele ceasuri, ultimele anotimpuri, ultima clipă…

Imediat, auzi iar ţipătul acela unanim şi devorator, care îi despică, luminos, golul din tigvă.

Şi totuşi, unde dracu îl aruncaseră beţivii ăia nenorociţi?Editorial

Editorial: Molima PSD
coruptie psd
Molima PSD

Arhiva stiri

2018
2017
2016
martie (10)
mai (2)
iulie (5)
august (3)
2015
martie (8)
mai (3)
iulie (6)
august (4)
2014
martie (5)
aprilie (11)
mai (21)
iunie (11)
iulie (2)
2013
martie (209)
aprilie (57)
mai (15)
iunie (11)
iulie (27)
august (17)
2012
0000

Evenimente

Noutati

Chestionar

Publicitate

 Spatiu destinat publicitatii!

Curs valutar

Vremea

FaceBook