untitled 2
"La Buzau, noi dam ora exacta. Stiri si opinii non stop"
Miercuri, 26 iunie 2019, 05:48
CULTURA  acum 3 ani

B.O.R.

Biserica si homosexualii. Inapoi in Evul Mediu
Biserica si homosexualii. Inapoi in Evul Mediu
Nici nu s-a stins bine clinchetul cristalin al colindelor de pe ulitele patriei că au început să vuiască, a mare primejdie, clopotele ortodoxismului românesc. Războinice chemări la luptă si forfota ong-urilor subordonate Patriarhiei prevestesc  o revenire în fortă a Bisericii, după ce-a dat cu oistea-n gardul din Piata Universitătii, în noiembrie, după Colectiv. Sefii de cuiburi ecleziastice anuntă o ofensivă de amploare pe flancul constitutional al societătii românesti, cu gând să readucă în sondaje gloria de odinioară si ascendentul asupra statului român.  Căci tainice si, vai, de mare întristare s-au dovedit a fi căile Domnului după schimbarea guvernului când, finantarea pentru Catedrală a fost pusă pe butuc si tăiată scurt, fără milă, de gâdele Ciolos. Asa că era musai o replică hotărâtă din partea Bisericii care să usture cârmuitorii la ficatii electorali si prin care să arate câtă frunză, câtă iarbă cu drept de vot o sustin în mioriticul nostru areal geografic.

Fireste, mai întâi trebuia găsit un pericol ceva, de care să ne salveze ei, protectorii moralitătii. Unul care să strângă la un loc toată suflarea din tara românească, sensibilă si delicată, cum o stim, cu simbolurile alteritătii. Dacă se poate, să stoarcă si niscaiva antipatie internatională, chit că vine din subsolul obscur si fetid al politicii europene de extremă dreapta. Cum evreii, romii sau refugiatii sirieni n-aveau zilele astea cine stie ce potential  în a zgândări nervii majoritătii, cu masonii treaba s-a cam răsuflat, era de meditat la un alt factor care să scoată din sărite opinia publică. Neobisnuită încă, parte din ea, cu mileniul în care se află. Uite asa, s-a ajuns la comunitatea LGBT, scoasă subit la înaintare pe post de inamic numărul unu al familiei traditionale si al valorilor crestine de la care ne-am adăpat fericiti până acum.

Pătiti cu ora de religie, suferindă încă si cu cererea-n ghips după o piedică pusă ghidus de profesorul Emil Moise, strategii Patriarhiei au păsit la răzbel cu sporită băgare de seamă. Ce-i mâna pe ei în luptă? Modificarea articolului 48 din Constitutia României unde, se afirmă acum, “familia se întemeiază pe căsătoria liber consimtită între soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si îndatorirea părintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor”. Exprimarea privind sotii este, dintr-odată, prilej de adâncă mâhnire pentru mai marii si mai micii Bisericii, care ar dori precizat mai limpede că e vorba despre un bărbat si o femeie. O, ce mai freamăt, ce mai zbucium prin birourile mitropoliilor, unde minti luminate au iscodit pe toate părtile legea fundamentală pentru a  născoci nu doar un imbatabil demers juridic ci si un  ilustru exercitiu de fortă al majoritătii. Cică democratic.

Cronicari de pe la gazete locale consemnează o mobilizare după tipic ostăsesc, cu termene fixe, ordine clare si respectarea ad litteram a legislatiei privind organizarea si desfăsurarea de referendum. Nici un detaliu nu e lăsat la voia întâmplării, iar pentru strângerea de semnături, momentul e cât se poate de prielnic. Cu busuiocul într-o mână si cu listele într-alta, preotii porniti cu sfintitul caselor binecuvântează enoriasii, nu doar cu agheasmă, ci si cu dreaptă învătătură privind primejdia pidosnică. Contracost, cum ne-am obisnuit, că si răspândirea credintei cu multă cheltuială si osteneală se face. Dar semne bune anul are. Pe ici, pe colo, se raportează stahanovist mii, zeci de mii de semnături în favoarea modificării Constitutiei. Ce mai la deal, la vale, referendumul pare, de pe acum, o strălucită biruintă a Bisericii si pravoslavnică pildă să fie Greciei, cea milostivă cu păcatul parteneriatului civil, si de la care, vorba ceia, erau pretentii.

Ia să vedem, se compară puhoiul acesta de semnături cu mâna aia de derbedei din Piata Universitătii care vroiau spitale nu catedrale? Guvernantii ar face bine să fie mai întelepti la următoarea alocare de fonduri.

Cârcotasii ar putea totusi arăta câteva noduri în papura proiectului de modificare a Constitutiei. Primul dintre ele ar fi că se comite coscogeamitea discriminarea. Păi cum asa? După cum s-a mai spus si merită reluat argumentul, urmează ca notiunea de familie si, implicit, cea de sexualitate, să fie definite strict pe criterii religioase. Un pat al lui Procust care lasă pe dinafară orice nu intră sub incidenta normelor religioase. Vasăzică, un punct de vedere laic, secular, legat de această problemă, nu mai are nici o relevantă.  De aici până la Republica Ortodoxă Română nu mai e decât un pas. Mic, pare-se.

Să purcedem la un brainstorming pasnic. Urmează ce? Interzicerea avortului? Nici ăsta nu prea cadrează cu perceptele religioase. Curios, se potrivea de minune cu national-comunismul lui Ceausescu. Care, ce să vezi, si el incrimina homosexualitatea. A, uite cum apar ideile, nici fertilizarea in vitro nu prea-i bucură pe avocatii familiei traditionale. Afară cu ea! Uite, nici reincriminarea adulterului, imaginar au ba, n-ar fi o idee rea. La închisoare cu individul! Eventual, dacă e vorba de o doamnă, să fie omorâtă cu pietre după modelul, testat cu succes, de fundamentalistii islamici. Practică mentionată, de altfel, si în Biblie, o carte nu foarte generoasă la capitolul drepturi ale femeii. Apropo de doamne, că parcă-s prea feministe asa în ultima vreme, dacă tot încrestinăm Constitutia si notiunea de familie, să-si mai vadă de cratite si de crescut copiii. Mai multă grijă la scurtimea fustei si mai multă atentie la tehnica aranjării baticului, că, uite, intră bietii bărbati, nevinovati, în păcat. Ati văzut cum, potrivit Evangheliei după Vaslui, te poti trezi cu un sex surpriză si tot tu iesi prost, că n-ai fost fată la locul tău. Te vorbeste lumea-n sat. Poftim, noroc de un domn secretar de stat de prin Ministerul Educatiei care declara grijuliu, mai deunăuzi, că fetele ar trebui “să meargă frumos si să stie să fie gazde bune, (…), să stie cum se serveste ceaiul”. Dacă tot vrem o tară condusă religios, de ce să ne oprim doar la cuplurile gay? Educatie sexuală? Sigur că da. Făcută de duhovnicul personal, cu ani multi petrecuti la mănăstire, detinător de înaltă expertiză cu privire la întrebările si problemele unei adolescente. Alocatia să se dea doar cu adeverintă de la parohia de care apartine elevul, după o prealabilă spovedanie făcută temeinic. Religia trecută pe buletin. Nu ai? Plătesti o mică taxă pe necredintă.

Ridicati exemplele de mai sus la putere constitutională si calculati rezultatul. Nu vă place? Vi se pare că se intră cu bocancii în viata voastră privată? Aveti sentimentul teleportării în urmă cu o mie de ani? A, e clar. Sunteti niste marxisti, plătiti de Soros, să aduceti decadenta Occidentului în Grădina Maicii Domnului.

De-a mirare este totusi acest elan apostolic întru primenirea societătii noastre românesti, crestine încă de pe vremea culturii Cucuteni. Pentru că, dinspre comunitatea LGBT, nu au venit vesti decât cel mult despre un parteneriat civil. Care ar reglementa juridic relatia dintre două persoane, oricare ar fi orientarea lor sexuală. Unde o fi ofensa adusă familiei traditionale în toată povestea asta? si, presupunând că ar fi ofensă, de când stabileste Biserica reglementarea civilă a relatiei dintre doi oameni? După ultimele verificări, legislatia românească nu este adoptată după cum dictează dogmele religioase. Chiar dacă sunt împărtăsite de o largă majoritate. Da, într-o societate democratică, deschisă, vorba lui Karl Popper, nu întotdeauna decide majoritatea.  Îndeosebi atunci când e vorba despre protectia minoritătilor. Parteneriatul civil nici nu intră, măcar, în această acceptiune, sub incidenta modificării pe care chiar distinsii domni, preocupati de valorile familiei, vor să o facă. Dar dacă, să facem un scurt exercitiu de imaginatie, uite asa, că vor ei, doi oameni apartinând acestei minorităti sexuale vor spune public că sunt o familie, pentru că asa simt ei, că sunt o familie, cine, ce ar putea să facă? Crestinismul a făcut multe, dar monopol pe conceptul de familie nu va pune niciodată.

Care este, finalmente, miza acestui demers? Impunerea unui model de sexualitate rămas la nivelul întelegerii înguste a unor călugări trăitori în Evul Mediu? Definirea normalului si anormalului după fricile si frustrările unei categorii sociale care confundă credinta cu superstitia? Apărarea familiei traditionale de dusmani imaginari? Perpetuarea unor mentalităti homofobe? Poate că toate la un loc. Dar, mai presus de orice, initiativa Coalitiei pentru Familie si, indirect, a Bisericii Ortodoxe, trădează teamă. O teamă care macină această institutie, considerată de multi, până la Revolutia Colectiv, o redută inexpugnabilă. Ultimele sondaje arată o scădere dramatică a încrederii românilor în Biserică la 56,3%.  Teamă viscerală de căderea în uitare. Teamă de un val general de indiferentă care o cuprinde treptat si o trage spre locul unde au esuat si alte mari religii de-a lungul timpului. Vi se pare un scenariu imposibil? Uitati-vă în Occident unde tot mai multe biserici devin muzee. Fără ca oamenii să devină, brusc, niste răufăcători fără inimă. Religia nu are monopol pe morală. Dimpotrivă.

Simptomele sunt clare. Sustinerea credinciosilor scade treptat iar Biserica se agată de structurile statului încercând să se pună la adăpost printr-o legislatie favorabilă. Scenariul a fost acelasi cu ora de religie. Astăzi, e rândul minoritătilor sexuale. Mâine, finantarea de la stat pentru orice alcătuire din ciment cu o cruce deasupra. Cu toate acestea, autoritatea fetelor bisericesti se află într-un vizibil declin, într-o paranoia în care care au impresia că sunt atacati de masoni, sectari, Soros, homosexuali, neîntelegând că, de fapt, cancerul de care suferă Biserica e propria ei arogantă si incapacitatea de a fi, cu adevărat, aproape de oameni.Editorial

Editorial: Molima PSD
coruptie psd
Molima PSD

Arhiva stiri

2018
2017
2016
martie (10)
mai (2)
iulie (5)
august (3)
2015
martie (8)
mai (3)
iulie (6)
august (4)
2014
martie (5)
aprilie (11)
mai (21)
iunie (11)
iulie (2)
2013
martie (209)
aprilie (57)
mai (15)
iunie (11)
iulie (27)
august (17)
2012
0000

Evenimente

Noutati

Chestionar

Publicitate

 Spatiu destinat publicitatii!

Curs valutar

Vremea

FaceBook