untitled 2
"La Buzau, noi dam ora exacta. Stiri si opinii non stop"
Vineri, 24 mai 2019, 11:58
DIVERSE  acum 6 ani

cartea electronică de identitate noua carte identitate sistem

Ce date va conţine noua carte electronică de identitate Ce se întâmplă cu datele biometrice din sistem
Ce date va conţine noua carte electronică de identitate  Ce se întâmplă cu datele biometrice din sistem
Din vară, românii s-ar putea legitima, dacă vor dori, cu un nou act de identitate- cartea electronică de identitate, care va conţine câteva date biometrice care vor fi  şterse din sistem prin procedură automată imediat după ce actul a fost eliberat.

În baza OUG nr.82/2012, începand cu 1 iulie 2013 se pot elibera cărţi electronice de identitate, pe baza căruia cetăţenii români pot călători în statele membre ale Uniunii Europene.

Noile cărţi de identitate electronice vor conţine, ca şi paşapoartele, datele biometrice: imaginea facială şi imaginile impresiunilor papilare a două degete. "Vor fi exceptate de la obligaţia de furnizare a impresiunilor papilare persoanele pentru care prelevarea amprentelor digitale este fizic imposibilă. Datele biometrice se colectează în scopul includerii în cartea electronică de identitate, în vederea verificării autenticităţii acesteia şi a identităţii titularului, printr-o comparare directă, între datele puse la dispoziţie de titular şi cele incluse în cartea electronică de identitate", se precizează într-un document postat pe site-ul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD)

Potrivit DEPABD, este necesară sporirea gradului de siguranţă al actului de identitate pentru a împiedica diferite persoane să efectueze tranzacţii imobiliare ilicite, trafic de persone sau pentru a stopa migraţia ilegală.

Cartea electronica de identitate va fi de tip smart card şi va conţine date cu caracter personal (numele şi prenumele, sexul,  cetăţenia, data şi locul naşteri, CNP, adresa de domiciliu, semnătura olografă şi fotografia), inclusiv date biometrice ale titularului, în format tipărit şi/sau în format electronic, stocate în cip-ul încorporat, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă. Conţinutul de date cu caracter personal al cărţii electronice de identitate se supune avizării de către Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, potrivit Agerpres.

CIP-ul nu este obligatoriu

Procedurile de preluare a datelor biometrice pentru emiterea cărţii electronice de identitate se realizează numai în prezenta titularului, la sediul serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor sau al Direcţiei, cu excepţia situaţiei în care persoana este netransportabilă, respectiv la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular care înregistrează cererea pentru eliberarea cărţii electronice de identitate.

"Pentru persoanele care, din motive religioase sau de conştiinţă, refuză eliberarea cărţii electronice de identitate, se eliberează carte de identitate fără cip încorporat, care conţine date cu caracter personal în format tipărit, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă", mai spune Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.

Potrivit sursei citate, din punct de vedere tehnologic, cartea electronică de identitate (CEI) va avea încorporat un cip dublă interfaţă, cu contact şi contactless, care va include un microcontroler integrat, cu capabilităţi de procesare criptografică, memorie internă şi o antenă pasivă.

Potrivit OUG nr.82/2012, până la data de 30 iunie 2013 se va realiza o platformă-pilot pentru constituirea sistemului informatic de emitere şi punere în circulaţie a CEI. Data oficială de punere în circulaţie a cărţii electronice de identitate se va stabili, însă, prin hotărâre a Guvernului.

DEPABD afirmă că realizarea cărţilor de identitate electronice va fi posibilă după ce Guvernul va adopta Hotărârea privind modificarea şi completarea unor acte normative referitoare la aplicarea dispoziţiilor legale din domeniul evidentei persoanelor, actelor de identitate ale cetăţenilor români, precum şi actelor de rezidenţă ale cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, rezidenţi în România.

Termenul de valabilitate a cărţii electronice de identitate este de patru ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsa între 14 şi 18 ani, respectiv de zece ani pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani.

Miting "anticip" desfăşurat în Capitală

Aproape 1.000 de persoane, printre care şi călugări, au participat săptămâna trecută, în Parcul Izvor din Bucureşti, la un miting "anticip" organizat pentru a avertiza privind riscurile la care se expun, în opinia lor, cei care acceptă cardul de sănătate şi, în general, acte biometrice, potrivit Mediafax.

Protestul, organizat de Asociaţia Dreptate şi Adevăr, a avut pe trotuarul de vizavi de Palatul Parlamentului, unde participanţii au afişat pancarte şi au scandat contra informatizării datelor personale.

"Cip = Sclav", "Nu vrem lagăr electronic" şi "În loc să daţi bani pe carduri, mai bine angajaţi medici şi asistente" au fost câteva dintre mesajele de la protestul autorizat.Editorial

Editorial: Molima PSD
coruptie psd
Molima PSD

Arhiva stiri

2018
2017
2016
martie (10)
mai (2)
iulie (5)
august (3)
2015
martie (8)
mai (3)
iulie (6)
august (4)
2014
martie (5)
aprilie (11)
mai (21)
iunie (11)
iulie (2)
2013
martie (209)
aprilie (57)
mai (15)
iunie (11)
iulie (27)
august (17)
2012
0000

Evenimente

Noutati

Chestionar

Publicitate

 Spatiu destinat publicitatii!

Curs valutar

Vremea

FaceBook