untitled 2
"La Buzau, noi dam ora exacta. Stiri si opinii non stop"
Sambata, 20 aprilie 2019, 07:19
ACTUALITATE  acum 6 ani

scandal schengen germania spatiul schengen radu stroe aderare bruxelles jai

Consiliul JAI a amânat decizia privind aderarea României la Schengen pe termen nedefinit
Consiliul JAI a amânat decizia privind aderarea României la Schengen pe termen nedefinit
Miniştrii de Interne şi Justiţie din statele membre UE reuniţi, joi, în Consiliul JAI, au convenit amânarea deciziei privind aderarea României şi Bulgariei. Oficialii au cerut ca discuţiile în acest sens să se reia după publicarea următorului raport MCV, în decembrie.

În cadrul Consiliului JAI, marea majoritate a statelor membre au exprimat poziţii de susţinere a aderării României şi Bulgariei, poziţii opuse fiind exprimate însă de Germania, Olanda şi Finlanda, care au conexat tema de progrese substanţiale în privinţa MCV.
 
De asemenea, miniştrii din Consiliul JAI au decis ca rediscutarea temei să aibă loc într-o reuniune în luna decembrie a acestui an.

Olanda a fost cea mai puternică voce care a cerut amânarea până la următorul MCV. Acesteia i s-au alăturat Germania şi Finlanda, care au punctat că vor să vadă rezultate mai convingătoare din partea României şi a Bulgariei în ceea ce priveşte lupta anticorupţie.
 
"Această soluţie practic reconfirmă continuarea procedurilor privind aderarea României la Schengen. Aceasta a fost soluţia de compromis pe care a acceptat-o toată lumea şi ca urmare, cum se spune, mergem înainte", a declarat ministrul român de interne, Radu Stroe, după discutarea chestiunii în cadrul reuniunii de la Bruxelles, potrivit Agerpres.

"A fost invocat MVC-ul de către Germania, Finlanda şi Olanda, dar cu acceptul total pozitiv ca până la sfârşitul anului să stabilim modalitatea de integrare în Schengen. (...) Nu sunt nemulţumit de Olanda. Pentru că Olanda a spus că vrem să închidem procesul şi de aceea am convenit la acest compromis pentru ca până la sfârşitul anului să găsim decizia clară, corectă", a spus Stroe.
 
În ceea ce priveşte un termen concret privind rediscutarea chestiunii, ministrul român de interne a spus că "tragem speranţa să fie undeva în septembrie-octombrie, dar s-a acceptat de comun acord până la sfârşitul anului, pentru că de pildă Germania are alegeri în septembrie".
 
Ministrul olandez pentru securitate şi justiţie, Fred Teeven, a declarat joi, la intrarea în Consiliul JAI aflat în desfăşurare în prezent, că decizia privind aderarea României şi Bulgariei la zona Schengen trebuie luată după raportul MCV pe care Comisia Europeană trebuie să îl prezinte în decembrie.
 
"Astăzi nu va fi nicio decizie, este doar o informare. Vom avea o nouă reuniune în decembrie. Cunoaşteţi poziţia noastră că două rapoarte MCV trebuie să fie pozitive. Acesta este punctul de vedere al Guvernului Olandei (...) Până în decembrie, nu se va întâmpla nimic", a afirmat Teeven.
 
Radu Stroe a comentat declaraţiile ministrului olandez, despre care a spus că exprimă o poziţie „nuanţată”.
 
"A spus că e clar că trebuie să luăm o decizie, dar să vedem şi MCV-ul", a spus ministrul român, insistând totuşi că subiectul se poate aborda înainte de decembrie. "Există Consiliul European, există JAI-ul", a spus Stroe.
 
Franţa dezminte acuzaţiile potrivit cărora s-ar opune aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Surse diplomatice de la Paris au declarat joi  pentru RFI că, dimpotrivă, Franţa încearcă să găsească o soluţie de mediere între punctele de vedere exprimate la Consiliul JAI.
 
„Nu este uşor, dar sperăm să ajungem la un compromis“, au declarat pentru RFI sursele citate. O publicaţie austriacă anunţase miercuri seară că Franţa s-ar număra şi ea printre ţările care s-ar opune aderării României la Schengen, alături de Germania şi Finlanda.

 Ştire în curs de actualizare

Editorial

Editorial: Molima PSD
coruptie psd
Molima PSD

Arhiva stiri

2018
2017
2016
martie (10)
mai (2)
iulie (5)
august (3)
2015
martie (8)
mai (3)
iulie (6)
august (4)
2014
martie (5)
aprilie (11)
mai (21)
iunie (11)
iulie (2)
2013
martie (209)
aprilie (57)
mai (15)
iunie (11)
iulie (27)
august (17)
2012
0000

Evenimente

Noutati

Chestionar

Publicitate

 Spatiu destinat publicitatii!

Curs valutar

Vremea

FaceBook