untitled 2
"La Buzau, noi dam ora exacta. Stiri si opinii non stop"
Sambata, 15 decembrie 2018, 09:11
ACTUALITATE  acum 6 ani

republica moldova chisinau guvern motiune vlad filat

Cutremur politic la Chişinău Guvernul lui Filat a fost demis Moţiunea de cenzură a comuniştilor a trecut
Cutremur politic la Chişinău  Guvernul lui Filat a fost demis  Moţiunea de cenzură a comuniştilor a trecut
Guvernul moldovean condus de premierul Vlad Filat a fost demis marţi în urma unei moţiuni de cenzură depusă de comunişti. Aceasta înseamnă că Filat are trei zile la dispoziţie pentru a-i prezenta preţedintelui Nicolae Timofti demisia Cabinetului.

Votul pe moţiunea de cenzură, depusă săptămâna trecută, a venit după ce Filat a prezentat, timp de o oră, raportul de activitate al executivului condus de el.

„Eu sunt conştient că acest raport nu este necesar de a fi prezentat pentru cei care au înaintat moţiunea de cenzură şi cei care o vor susţine. Consider că ne-am făcut datoria, bazată pe realizate, nu pe vise. Indiferent de decizia care va fi luată, eu sunt cu sufletul împăcat că mi-am făcut datoria. Vom continua să muncim, să luptăm, dacă trebuie, pentru această ţară", a declarat premierul Republicii Moldova, înainte de vot, potrivit Timpul.md.

Moţiunea de cenzură a fost depusă ca manifestare a retragerii încrederii acordate Guvernului la învestitură. Democraţii şi comuniştii, care îl acuză pe Vlad Filat de corupţie şi abuz de putere, consideră că actualul guvern nu mai poate exista, iar liberalii nu au participat la vot.

Tensiunile dintre partidele care fac parte din alianţa proeuropeană (AIE) din guvernul Republicii Moldova s-au accentuat după ce liderul PD şi preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a cerut, luna trecută, demisia lui Vlad Filat, pe motiv că Executivul şi alianţa se confruntă cu o gravă criză de credibilitate, trei miniştri fiind anchetaţi în scandaluri de corupţie.

Rusia, "câştigătoarea" crizei de la Chişinău

Mihai Ghimpu, liderul PL, a declarat marţi că "singura ţară care are de câştigat din această criză este Rusia”. „Asta-i Alianţă? Ăsta-i prim-ministru? Eu nu vreau să fiu complice. Vă foloseşte Voronin ca pe doi ţapi”, a mai spus Ghimpu, potrivit presei de la Chişinău.

La rândul ei, Liliana Palihovici, prim-vicepreşedintele Parlamentului şi vicepreşedintele liberal-democraţilor a avertizat că "moţiunea de cenzură nu este împotriva Guvernului sau a lui Filat, ci împotriva ţării”.

După ce va primi demisia Guvernului Filat II, Nicolae Timofti va chema toate partidele parlamentare la consultări, pentru a propune un nou premier. Parlamentul de la Chişinău trebuie să dea votul de încredere unui nou premier în termen de 45 de zile. În caz contrar, legislativul Republicii Moldova va fi dizolvat şi se vor convoca alegeri anticipate.

Potrivit declaraţiilor de marţi ale fostului preşedinte Vladimir Voronin, comuniştii nu vor renunţa până nu se vor organiza alegeri anticipate. "Toţi reprezentanţii actualei guvernări nu trebuie să-şi depună doar demisia, dar să se ascundă de ruşine”, a declarat Voronin.

Proteste în faţa Parlamentului

Vestea căderii guvernului a fost primită cu nemulţumire de oamenii strânşi în faţa Parlamentului încă din această dimineaţă, pentru a-şi exprima susţinerea pentru Filat. Potrivit presei de peste Prut, de la anunţarea votului, se strâng tot mai multe persoane în faţa legislativului şi scandează mesaje pro-guvern.

Premierul a mers şi el, în jurul orei 13:00, în mijlocul mulţimii, care l-a întâmpinat cu aplauze, relatează Jurnal de Chişinău. „Noi nu o să renunţăm, nu o să ne oprim. Adevărul este cel care învinge. Cei care cred că astăzi au câştigat se înşală”, a declarat Vlad Filat, conform sursei citate.

Reacţia României


Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a transmis, printr-un comunicat de presă remis gândul la câteva ore după votul din legislativul de peste Prut,  că este convins "că forţele politice de la Chişinău vor aborda cu responsabilitate şi maturitate situaţia actuală, în interesul stabilităţii şi al avansării procesului de apropiere de Uniunea Europeană şi în consens cu aspiraţiile şi aşteptările cetăţenilor Republicii Moldova".

Titus Corlăţean a discutat astăzi telefonic cu omologul de la Chişinău, Iurie Leancă, pe care l-a asigurat de sprijinul neîntrerupt al României pentru Republica Moldova şi toate obiectivele sale europene.

La rândul lui, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat că situaţia politică de la Chişinău nu este de bun augur, pentru că era foarte important ca Alianţa pentru Integrare Europeană să reziste, potrivit Mediafax. "Toţi facem politică, toţi am fost sau suntem în alianţe, toţi ştim ce greu e să ţii o alianţă, înţelegem toate aceste lucruri, cred eu însă că interesul major al Republicii Moldova era ca o forţă politică ce s-a putut constitui din votul cetăţenilor şi care avea, repet, drept ţintă această politică proeuropeană, să reziste. Sunt îngrijorat şi vom vedea ce se poate întâmpla mai departe", a spus preşedintele Senatului, subliniind că nici alegerile anticipate nu sunt o soluţie pentru Republica Moldova.


Editorial

Editorial: Molima PSD
coruptie psd
Molima PSD

Arhiva stiri

2018
2017
2016
martie (10)
mai (2)
iulie (5)
august (3)
2015
martie (8)
mai (3)
iulie (6)
august (4)
2014
martie (5)
aprilie (11)
mai (21)
iunie (11)
iulie (2)
2013
martie (209)
aprilie (57)
mai (15)
iunie (11)
iulie (27)
august (17)
2012
0000

Evenimente

Noutati

Chestionar

Publicitate

 Spatiu destinat publicitatii!

Curs valutar

Vremea

FaceBook