untitled 2
"La Buzau, noi dam ora exacta. Stiri si opinii non stop"
Joi, 20 iunie 2019, 06:39
POLITICA  acum 6 ani

Diletantism şi degringoladă la nivel înalt
Diletantism şi degringoladă la nivel înalt
„Vai de biet român săracul/ Îndărăt tot dă ca racul”, spunea Eminescu în „Doina” lui, interzisă de comunişti pe toată perioada cât au fost la putere în România. A fost actuală pe vremea lui Eminescu, şi a rămas actuală mereu, până în zilele noastre. Se pare totuşi că actuală ca acum nu a mai fost niciodată.

L-am văzut deunăzi pe Crin Antonescu luat la rost pe Antena 3 de doi realizatori, Radu Tudor şi Dana Grecu. Ei îi reproşau primului că USL-ul a lăsat să treacă în Camera Deputaţilor noul cod de procedură penală care acordă uriaşe puteri procurorilor, de neimaginat nici pe vremea comuniştilor, lucru despre care am mai vorbit într-un articol anterior. Iar bietul Crin a fost luat desigur prin surprindere, neavând habar despre ce era vorba. Asta cu toate că gazetele şi posturile de televiziune vuiseră săptămâni în şir pe această temă. Auzind în sfârşit de minunăţie, liberalul s-a arătat – cum altfel? – indignat şi, împreună cu cei doi, au pus cu toţii la cale ca, atunci când legea va ajunge la Senat pentru a fi votată, prevederile respective să fie respinse de majoritatea USL-istă, Crin garantând votul cel puţin pentru senatorii liberali. Habar n-aveau vitejii din studio că legea fusese deja publicată în „Monitorul Oficial”, aşa încât Senatul nu mai avea cum să o supună la vot.

Un alt viteaz de-al nostru, Victor Ponta de data asta, oţărât că al său secund în PSD şi în guvern, Liviu Dragnea, tocmai o pusese de un dosar penal pentru isprăvile mai vechi din perioada referendumului de anul trecut, s-a gândit – degeaba, de altfel – că singura cale de scăpare ar fi schimbarea procurorului ce i-a instrumentat dosarul, retrăgându-l pe acesta de la conducerea secţiei respective a DNA. Deşi tot el, prin ministrul justiţiei, iar acesta la rândul lui prin procurorul general, abia de o săptămână îi prelungise mandatul, împreună cu acela al adjunctului său. Drept care au sărit ca arşi alţii, în primul rând Traian Băsescu şi după el Codruţa Kovesi, mâna lui dreaptă la DNA, rămaşi astfel fără mâna lor stângă, procurorii demişi, ce se remarcaseră prin instrumentarea altor dosare celebre prin tocmai băsismul şi absurditatea lor.

Băsescu a sărit atât de sus încât a fost cât pe-aci să renunţe la drăgălaşul său plan de coabitare cu Ponta, răcnind zile la rând pe toate posturile TV pe la 18.30 seara că Ponta încalcă independenţa justiţiei. Ba s-a mai şi lăudat ditamai preşul că i-a aplicat procurorului general la telefon binecunoscuta lecţie cu „Nu e bine, domnu’ chestor!”, cea care mersese ca unsă mai an. Să-i spui însă de la obraz aşa ceva tocmai procurorului general şi să te şi lauzi în gura mare, ca să te audă tot Bruxelles-ul, pe lângă românii noştri mult mai de treabă, e totuşi ceva ce depăşeşte orice limită, până la urmă. Aşa că nici Ponta n-a vrut să-i rămână dator şi a vituperat, în calitatea lui de prim-ministru, pe tema procurorilor „băsişti”, de mai mare dragul. L-a făcut până şi pe scumpul său Crin să-şi iasă din pepeni la auzul unei asemenea „greşeli” şi să-i aducă reproşuri amare colegului său de coaliţie, fost procuror. Apoi a ieşit şi Kovesi pe diverse canale ca să se plângă de toată ordinăria, căci nu fusese consultată în nici un fel, precum prevede Regolamentul, aşa încât procul general a bătut din călcâie şi, făcând stânga-mprejur, şi-a retras nominalizările cu pricina pentru a face altele, având ca subiect doi procurori la fel de băsişti şi evidenţiaţi anterior prin dosare la fel de aberante ca ale celor dintâi.

Acuma, să fie vorba între noi, nici unul din cei enumeraţi mai sus, oricât ar fi de români, nu este biet, dimpotrivă. Poate doar în materie de competenţă. Altfel, au fiecare câte ceva la teşcherea, ca să poată fi situaţi tocmai la polul opus, ba se şi află cocoţaţi în poziţii de decizie ce aruncă în ridicol termenul respectiv. Adevăraţii bieţi rumâni suntem noi, iobagi cum scrie la carte pe moşiile celorlalţi şi nebăgaţi de nimeni în seamă. Căci, din păcate pentru România şi pentru noi, ne conduc nişte oameni care, în afară de faptul că nu se pricep la nimic, decât la propria lor înavuţire, ne conduc către noi şi noi culmi ale dezastrului în care se află ţara întreagă. Dovadă, propriile lor declaraţii, în ce îi priveşte pe ceilalţi. Pentru Băsescu, Ponta şi Crin Antonescu sunt doi bebeluşi care nu se pricep la nimic. Pentru Crin, Băsescu nu e decât un bătrân într-o stare avansată de degenerescenţă. Ponta nici măcar nu-l mai ia în seamă, într-atât i se par de caraghioase şi de prosteşti acţiunile şi declaraţiile preşedintelui României. Iar noi nu putem decât să le dăm dreptate, tuturor.

Cât despre conducătorii din nivelul al doilea al structurilor statului nostru „de drept”, nici strălucirea lor nu e mai puţin orbitoare. Să ne gândim doar la bâlbele şi absurdităţile legate de noul cod rutier, sau la privatizarea CFR Marfă în veşnic balans, sau, în fine, la felul cum cochetează tocmai ministrul marilor proiecte cu cifrele TVA-ului, şi deja paharul e plin.

Ne mai rămâne nouă, bieţilor români ai lui Eminescu, doar să ne gândim cât ar fi de actual sau de dorit, în prezent, ceea ce se cere în finalul celebrului său poem. Treaba cu ciorile, şi nu numai.

Editorial

Editorial: Molima PSD
coruptie psd
Molima PSD

Arhiva stiri

2018
2017
2016
martie (10)
mai (2)
iulie (5)
august (3)
2015
martie (8)
mai (3)
iulie (6)
august (4)
2014
martie (5)
aprilie (11)
mai (21)
iunie (11)
iulie (2)
2013
martie (209)
aprilie (57)
mai (15)
iunie (11)
iulie (27)
august (17)
2012
0000

Evenimente

Noutati

Chestionar

Publicitate

 Spatiu destinat publicitatii!

Curs valutar

Vremea

FaceBook