untitled 2
"La Buzau, noi dam ora exacta. Stiri si opinii non stop"
Duminica, 19 mai 2019, 01:57
STIRI DE BUZAU  acum 3 ani

Cristi Bigiu

Dosarul lui Bigiu de luare de mita, in pronuntare
Dosarul lui Bigiu de luare de mita, in pronuntare
Fostul presedinte al Consiliului Judetean Cristinel Bîgiu si-ar putea afla în două săptămâni sentinta pe fond în dosarul în care este judecat pentru luare de mită în formă continuată.

Magistratii Tribunalului Călărasi, unde se judecă dosarul, au decis la termenul de luni să încheie cercetarea judecătorească si au rămas în pronuntare pentru data de 22 martie. Bîgiu a fost judecat sub control judiciar,el având interdictia de a comunica, direct sau indirect, cu ceilalţi inculpaţi sau cu martorii din dosar, unii dintre acestia fiind angajati ai Consiliului Judetean. El s-a aflat în arest preventiv din decembrie 2014 până în aprilie, când această măsură a fost înlocuită cu arestul la domiciliu. În această perioadă, Cristinel Bîgiu a fost suspendat din functia de presedinte al CJ Buzău. Ulterior, în luna iulie, instanta a dispus ca Bîgiu să fie pus sub control judiciar. Imediat, sfătuit de avocati, Bîgiu a revenit la CJ, însă instanta i-a interzis în septembrie, anul trecut, să-şi exercite atribuţiile de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău pe durata controlului judiciar.

Potrivit DNA, Bîgiu a fost trimis în judecată pentru două infracţiuni de luare de mită în formă continuată, 12 infracţiuni de conflict de interese în formă continuată şi tentativă de spălare a banilor, în timp ce finul său, Florin Mădălin Colgiu, administrator al SC Alexandra SRL, a fost trimis în judecată pentru două infracţiuni de complicitate la luare de mită în formă continuată şi pentru complicitate la tentativa de spălare a banilor. De asemenea, în acelaşi dosar procurorii DNA au trimis-o în judecată si pe Gabriela Camelia Bădică, director în cadrul Asociaţiei pentru Dezvoltare, Inovaţie, Cultură şi Antreprenoriat Călăraşi, pentru dare de mită. Însă, finului lui Bîgiu, Florin Colgiu, condamnat initial pe fond la 3 ani si patru luni închisoare, pedeapsa i-a fost micsorată semnificativ la apel, acesta ajungând să presteze 100 de zile de muncă în folosul comunitătii, după ce si-a recunoscut faptele, iar Curtea de Apel Bucuresti a decis în consecintă. Pe de altă parte, la sfârsitul lunii septembrie, tot judecători ai Curtii de Apel Bucuresti au admis apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Natională Anticoruptie împotriva sentintei din 7 mai 2015 pronuntată de Tribunalul Călărasi, în cazul Gabrielei Bădică, sentintă pe care a desfiintat-o în parte, si a majorat pedeapsa aplicată acesteia, de la 3 luni închisoare la 1 an închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe un termen de încercare de 3 ani.

În rechizitoriul procurorilor DNA se arăta că, în perioada noiembrie 2013-decembrie 2014, Cristinel Bîgiu a cerut, iar în zilele de 20 decembrie 2013, respectiv 6 decembrie 2014 a primit sumele de 45.000 lei, respectiv 50.000 lei, prin intermediari, în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău - funcţie de demnitate publică, respectiv aprobarea atribuirii către firma Asociaţia pentru Dezvoltare, Inovaţie, Cultură şi Antreprenoriat (ADICA) Călăraşi, prin procedură directă, a două contracte, precum şi aprobarea plăţilor aferente, după recepţionarea lucrărilor. Cele două contracte vizau elaborarea primelor două componente ale "Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău 2014-2020". Potrivit procurorilor DNA, suma de 45.000 lei a fost dată ca mită de către Gabriela Bădică, sumele de 45.000 lei, respectiv 6.500 lei (o parte din cei 50.000 lei) fiind cerute şi primite de către Colgiu, cunoscând că aceste sume proveneau din săvârşirea infracţiunii de luare de mită în legătură cu îndeplinirea, de către Cristinel Bîgiu, a îndatoririlor de serviciu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău. În 6 decembrie 2014, Bîgiu a încercat, sprijinit de Colgiu, să ascundă o parte din suma primită cu titlu de mită prin plata, în numele SC Sigma Montaj, dar în beneficiul său, a unei rate de leasing pentru un utilaj industrial pe care-l deţinea în fapt. În perioada 20 noiembrie 2012 - 12 noiembrie 2014, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, Bîgiu a semnat 12 contracte cu două firme, cu o valoare de peste 7 milioane de lei, în condiţiile în care, începând cu iunie 2011, acesta beneficia, de la cele două firme, de suma de 1.034 euro, plus TVA, lunar, reprezentând contravaloarea chiriei unui utilaj industrial, pe care îl deţinea în fapt. Pe parcursul desfăşurării urmăririi penale, s-a dispus aplicarea sechestrului asigurător asupra sumei de 11.900 lei, ridicată de la Marian Cristinel Bîgiu. Dosarul, în care Bîgiu este cercetat sub control judiciar, a fost trimis spre judecare la Tribunalul Călăraşi.

În 16 iulie, Cristinel Bîgiu a fost trimis în judecată de DNA pentru infractiunea de spălare a banilor, alături de fostul ministru al Internelor Cristian David acuzat de luare de mită, dar si de afaceristul buzoian Gheorghe Doloiu, acuzat tot de spălare de bani. Acesta este singurul inculpat din dosar judecat sub control judiciar. De asemenea, Cristinel Bîgiu mai este judecat pentru trafic de influentă într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, în care inculpat este si fostul sef al RAPPS, Gabriel Surdu.


Editorial

Editorial: Molima PSD
coruptie psd
Molima PSD

Arhiva stiri

2018
2017
2016
martie (10)
mai (2)
iulie (5)
august (3)
2015
martie (8)
mai (3)
iulie (6)
august (4)
2014
martie (5)
aprilie (11)
mai (21)
iunie (11)
iulie (2)
2013
martie (209)
aprilie (57)
mai (15)
iunie (11)
iulie (27)
august (17)
2012
0000

Evenimente

Noutati

Chestionar

Publicitate

 Spatiu destinat publicitatii!

Curs valutar

Vremea

FaceBook