untitled 2
"La Buzau, noi dam ora exacta. Stiri si opinii non stop"
Duminica, 19 mai 2019, 01:30
EXTERNE  acum 6 ani

scandal schengen germania spatiul schengen radu stroe aderare bruxelles jai

Două fotografii care explică DE CE NU INTRĂM ÎN SCHENGEN
Două fotografii care explică DE CE NU INTRĂM ÎN SCHENGEN
Considerând că România şi-a îndeplinit în integralitate obligaţiile tehnice asumate, prin implementarea celor două categorii ale acquis-ului Schengen, fapt recunoscut de către "Grupul de lucru Evaluare" de la Bruxelles, guvernul de la Bucureşti se simte nedreptăţit şi schimbă complet abordarea acestei teme. MAE şi MAI cer printr-un comunicat comun ca statele UE, care se opun intrării ţării noastre în Schengen - în special Germania, prin ministrul său de Interne - ,"să-şi motiveze clar, refuzul" în cadrul reuniunii JAI din 7-8 martie.

Poate că două dintre aceste motive ar putea fi "negativele" noastre de mai jos:

1. De ani de zile, în mai multe locuri din Capitală se vând ţigări de contrabandă din Ucraina şi Serbia. Vânzătorii ambulanţi de la Obor îşi strigă marfa lângă scările primăriei sector 2, cu poliţiştii lângă ei. Repetăm, este o situaţie banală, cotidiană, de când lumea în Bucureşti. O normalitate. Este o imagine ilustrativă a gradului de permeabilitate a graniţelor noastre, pe de o parte, şi a complicităţii şi corupţiei autorităţilor, pe de altă parte. Chiar dacă autorităţile române spun că au îndeplinit toate condiţiile pentru securizarea frontierelor, inclusiv achiziţionarea unor echipamente foarte costisitoare, oficialii occidentali sunt mult mai preocupaţi de cifre concrete. Iar aici stăm prost: citeşte aici cum, din datele obţinute în exclusivitate de gândul, contrabanda cu ţigări A CRESCUT în ultimele patru luni.

2. În multe zone din ţară s-au ridicat cartiere întregi de palate ţigăneşti cu turnuleţe. Este o a doua imagine semnificativă care a uluit opinia publică europeană. Numeroase echipe de televiziune străine s-au deplasat în sate precum Buzescu sau Crângu. Presa occidentală a prezentat o imagine a unor adevărate reţele de criminalitate care fac bani în străinătate, transferându-i apoi în România şi investindu-i în construcţii megalomanice în satele de baştină. Iată, aici, harta clanurilor mafiote care au speriat Vestul.

Marţi, Obor, lângă Primăria sectorului 2. "O pâine, o gogoaşă, o ţigară", "Hai, ţi-gări, ţi-gări, ţi-gări", aud susurul graseiat, cu accent pe "i"-ul primei silabe, apropiindu-se, apoi depărtându-se, undeva în spate, pierit în mulţime. Şi iar "Hai, ţi-gări, ţi-gări, ţi-gări", respirat altfel, pe altă voce, încă şi mai surprinzătoare. Jos, pe caldarâm, întinse pe ziare vechi, mărfuri de tot felul: ciorapi, role de scotch, pantofi - unii noi, alţii într-un toc, scofâlciţi şi decoloraţi, casete, CD-uri, cărţi de joc şi de învăţătură, lămpi, suzete, steaguri - într-un cuvânt... "Hai, ţi-gări, ţi-gări, ţi-gări".

Mă uit suprins. Lângă mine, o ţigăncuşă, la vreo 19-20 de ani, într-un pulover curăţel, înflorat. "Hai, bre, îţi dau ţigări?!". "Ce ţigări?" întreb mecanic. "Viceroy" zice. "Cât?". "60 cartuşu, 7,50 pachetu". Răsuceşte în mână trei pachete. Mă priveşte insistent. "Îţi dau?".

Mă uit împrejur: în stânga, spre parc, un bărbat, colegul "insistentei", convinge o doamnă cu câteva pachete de Kent. "Am ce vrei doamnă, zi-mi ce vrei!". Femeia pare indecisă, oarecum speriată. În dreapta, într-un intrând, o pereche de ochi negri, ficşi, supraveghează zona. Omul e îmbrăcat regulamentar - costum şi trenci negru - şi tuns la piele. Are viaţă grea, de seismograf al afacerii. "Hai, bre, sau ce dracu faci?!". "E scump" zic. "Scump pe dracu. Mata ce vrei, să-ţi dau moca? Hai, dă-mi 130 lei pe două" zice şi sună la un mobil. "Vino jos la colţ, că vin cu un om" anunţă femeia. Şi pe urmă spre mine "Cartuşe, da?!" "Nu, bre, pachete". "Două pachete? Păi, nu ţi-am zis, nea, că-i 7,50 pachetu. Cu mine faci d-astea?" mă întreabă supărată.

La prima vedere, comerţul cu ţigări de contrabandă pare un fum tras în piept. Dar nu e deloc aşa. La o sută de milioane de euro se ridică cifra de afaceri a "tutungiilor" pe trimestru. Din noiembrie 2012 până în ianuarie 2013, procentul "comerţului negru", cu ţigări, a ajuns la 15 la sută din totalul pieţei. Chiar acum, în paralel cu arţagul guvernanţilor, care afirmă, luându-se de gât cu Europa, că ne-am îndeplinit toate condiţiile în ceea ce priveşte securizarea frontierelor, traficul cu ţigări continuă să înflorească.

Sunt doi ani, acum, de când am rămas perplex pe mijlocul străzii centrale din Ţăndărei. Beverly Hills-ul "gangsterilor ţigani", cum fusese el denumit de The Sun. Abia izbucnise scandalul. Şefii Scotland Yard-ului declarau că "peste o sută de vile din Ţăndărei fuseseră construite de o reţea de mafioţi de etnie romă. 30 de oameni, aproape toţi, rude".
The Sun povestea cum opt dintre ei au fost săltaţi şi închişi după ce "agonisiseră" 800.000 de lire sterline de la asistenţa socială britanică, cu documente false şi contracte de muncă fictive. Englezii spuneau atunci, şi evident că n-or să uite asta niciodată, cum sute de oameni din tristul orăşel ialomiţean au plecat în Marea Britanie, convinşi că rostul lor în viaţă este acela de a face bani din sprijin social, alocaţii pentru copii şi subvenţii pentru case. Ulterior banii au ajuns în România, aici fiind "tencuiţi" în construcţia caselor cu mii de turnuleţe.

Iată cum descriau jurnaliştii britanici feeria Ţăndăreilor: "Arată ca Beverly Hills - un cartier la modă, cu vile care îţi iau ochii, şi care ar putea fi reşedinţele unor vedete de film sau designeri vestimentari ce conduc Porsche. Dar, nu! Este doar micul oraş Ţăndărei din România, iar casele lui sunt locuite de gangsteri ţigani, care le-au construit cu milioane de lire sterline provenite din asistenţa socială britanică. Vile în culori pastel, în stilul reşedinţelor de lux americane, în valoare de câte 500.000 de lire sterline fiecare, sunt aliniate de-a lungul străzii Bucureşti, într-un contrast bizar cu barăcile dărăpănate ale ţăranilor din josul drumului. Multe alte vile sunt în curs de construcţie".

Ca să nu mai vorbim de sate româneşti, precum Buzescu, ori Crângu, şi câte şi mai câte, ale căror case imense se rotesc după soare, arzând lumina în coama puzderiei de turnuleţe. Vor uita europenii acest jaf, cu toate asigurările pe care le dau, astăzi, guvernanţii noştri că suntem ultrapregătiţi pentru a intra în Schengen?!

Nemulţumirile guvernului de la Bucureşti

Executivul se pronunţă tot mai critic, în ultima vreme, la adresa liderilor UE, care, spun guvernanţii, ne refuză accesul în Schengen, nejustificat. Şeful diplomaţiei române, Titus Corlăţean, declara săptămâna trecută că "dacă România nu va obţine o decizie corectă, legitimă", cu privire la accederea în Schengen, înseamnă că un atare proces, bazat pe criterii de vechime şi pe un Tratat European, "nu mai este credibil". "Dacă nu mai este credibil, nu mai sunt interesat să fac parte din acest proces. (...) Aşa cum am trăit fără Schengen, putem să trăim în continuare" a subliniat Corlăţean, iar ulterior a continuat: "Dacă orice aş face, oricât aş îndeplini criteriile şi supracriteriile (...) şi oricâţi bani am băga - un miliard de euro a costat securizarea frontierei şi nu ajunge -, atunci daţi-mi voie să vă spun că nu mai sunt interesat de acest proces", a afirmat Corlăţean.

La scurt timp, premierul a ieşit public pentru a-şi susţine ministrul de Externe: "Pe tema Schengen, Titus Corlăţean nu a vorbit în nume personal, ci în numele Guvernului", a afirmat Ponta şi a precizat că, în opinia sa, "Executivul a făcut tot posibilul pentru o decizie pozitivă" şi că mai speră, încă, la o hotărâre în acest sens.

La rândul său, şeful Senatului, Crin Antonescu, şi-a declarat convingerea că "România a îndeplinit, şi nu de acum, ci de mai multă vreme, tot ceea ce trebuia să îndeplinească în conformitate cu acquis-ul pentru Schengen, deci în conformitate cu condiţiile tratatului".

Ce este şi ce vrea "acquis-ul Schengen"

Pe scurt, Spaţiul Schengen - despre care guvernul de la Bucureşti susţine că e "o afacere care nu-i preocupă pe români - "este o zonă de circulaţie liberă în Europa". Statele membre ale acestui "club" au eliminat controalele la frontierele interne, ceea ce a condus la posibilitatea trecerii frontierei între oricare două dintre ele, fără acte şi fără opriri pentru control vamal.

Acordul de liberă circulaţie a fost semnat la 14 iunie 1985, în localitatea Schengen, din Luxemburg, de către Franţa, Luxemburg, Germania, Belgia şi Olanda.

Convenţia de Implementare a Acordului Schengen a fost semnată la 19 iunie 1990 şi prevede:

- eliminarea controalele la frontierele interne ale statelor semnatare;

- crearea unei singure frontiere externe cu reguli clare de control;

- accesul tuturor ţărilor Schengen la Sistemul Informatic Schengen (SIS), ce furnizează date despre identitatea personală sau alte informaţii din spaţiul Schengen.

Statele europene au aderat la spaţiul Schengen în următoarea cronologie: 1985- Belgia, Olanda, Luxemburg, Germania şi Franţa; 1990- Italia; 1991- Spania şi Portugalia; 1992- Grecia; 1995- Austria; 1996- Danemarca, Suedia şi Finlanda; 2001- Islanda şi Norvegia. Alături de Suedia, Finlanda şi Danemarca, Norvegia şi Islanda sunt cuprinse în Uniunea Nordică a Paşapoartelor, în cadrul căreia au fost, de asemenea, eliminate controalele la frontierele interne. Islanda şi Norvegia au semnat un Acord cu UE, în mai 1999, astfel că, cele două state pot participa la elaborarea noilor instrumente legislative ale acquis-ului Schengen.

În decembrie 2007, Consiliul UE a luat decizia extinderii spaţiului Schengen, astfel că, până în martie 2008, au aderat deplin încă nouă state: Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria. În 2008, Elveţia a intrat în Schengen, iar în 2011, Liechtenstein.

Urmează să adere Cipru, România şi Bulgaria. Pentru ultimele două state, "Acquis-ul Schengen a fost acceptat în totalitate odată cu pregătirile pentru aderarea la UE. Ambele state au depus Declaraţia de Pregătire pentru evaluarea Schengen".

De ce se opune Germania

Poziţia oficială a ambasadei Germaniei la Bucureşti este aceea că intrarea în Schengen a României nu înseamnă doar dreptul la liberă circulaţie, iar în acest moment există nelămuriri legate de capacitatea României de a securiza graniţele, dincolo de îndeplinirea obligaţiilor prevăzute în acquis. În consecinţă, Berlinul transmite guvernanţilor români că unul dintre motivele pentru care se opune intrării în Schengen a României este că ţara noastră "trebuie să îndeplinească toate condiţiile tehnice, administrative, precum şi pe cele care caracterizează statul de drept". În context, Ambasada face referire la ultimul raport pe Justiţie al Comisiei Europene, care constată deficienţe în privinţa respectării statului de drept, precum şi în lupta anticorupţie. "Aderarea integrală a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen rămâne un obiectiv principal al Guvernului federal. Pentru aceasta, trebuie să existe toate condiţiile tehnice, administrative şi cele care caracterizează statul de drept. Prin ridicarea controalelor la frontierele interne, un stat membru îşi asumă o mare responsabilitate în relaţia cu partenerii Schengen", se arată în comunicatul ambasadei.


AICI ULTIMA ORĂ: ROMÂNIA TOCMAI A PRIMIT CEA MAI PROASTĂ VESTE ÎN ACEASTĂ DIMINEAŢĂ. Din păcate, nicio surpriză.


Editorial

Editorial: Molima PSD
coruptie psd
Molima PSD

Arhiva stiri

2018
2017
2016
martie (10)
mai (2)
iulie (5)
august (3)
2015
martie (8)
mai (3)
iulie (6)
august (4)
2014
martie (5)
aprilie (11)
mai (21)
iunie (11)
iulie (2)
2013
martie (209)
aprilie (57)
mai (15)
iunie (11)
iulie (27)
august (17)
2012
0000

Evenimente

Noutati

Chestionar

Publicitate

 Spatiu destinat publicitatii!

Curs valutar

Vremea

FaceBook