untitled 2
"La Buzau, noi dam ora exacta. Stiri si opinii non stop"
Sambata, 20 aprilie 2019, 07:31
ACTUALITATE  acum 6 ani

scrisoare liviu voinea arierate popa dobre ponta scandal usl baroni

EXCLUSIV Enervaţi de scrisoarea parşivă aberantă şi ilegală a ministrului Voinea şefii locali vin la Bucureşti la o mică discuţie cu Guvernul Ponta
EXCLUSIV  Enervaţi de scrisoarea  parşivă  aberantă şi ilegală  a ministrului Voinea  şefii locali vin la Bucureşti la o mică discuţie cu Guvernul Ponta
Scrisoarea ministrului delegat pentru Buget privind plata arieratelor locale nu i-a iritat doar pe social-democraţi, ci şi pe liberalii din teritoriu, care au acuzat, în mai multe interviuri pentru gândul, că documentul a fost trimis înainte ca ei să fie consultaţi. După ce premierul Ponta l-a apărat pe ministrul Voinea şi l-a criticat pe Nicuşor Constantinescu, preşedintele UNCJR a declarat la Gândul Live că scrisoarea lui Voinea "a fost trimisă parşiv", iar dacă acesta nu respectă promisiunile electorale ale USL, atunci el trebuie să plece de la minister. Prima ciocnire "organizată" între baronii locali şi centru urmează să aibă loc miercuri, când şefii judeţeni vin în grup la Bucureşti să discute cu Guvernul.

Alertă: arieratele depăşesc valoarea admisă!

Ministrul delegat pentru Buget a recunoscut că valoarea arieratelor a crescut la finalul lunii ianuarie la 1,18 miliarde de lei, după ce evaluarea pentru luna decembrie era de 832 milioane lei. Din acest motiv, pe lângă scrisoarea trimisă de Voinea în teritoriu, a fost trimisă încă o scrisoare de vicepremierul Liviu Dragnea, prin care li se cerea preşedinţilor de Consilii Judeţene să comunice la centru primăriile care au nevoie de ajutor. La negocierile cu FMI, România s-a angajat să reducă arieratele locale cu 85% până la sfârşitul lunii martie.

Mai mult, potrivit Mediafax, autorităţile locale au fost avertizate că, dacă nu se reduc arieratele, unităţile teritoriale ale Trezoreriei vor fi autorizate în acest caz să nu opereze plăţi din conturile unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale şi instituţiilor de subordonare locală, cu excepţia plăţilor pentru achitarea drepturilor salariale şi a contribuţiilor aferente acestora, pentru stingerea arieratelor, precum şi pentru achitarea cheltuielilor cu hrana persoanelor din instituţiile de asistenţă socială şi a celor din instituţiile de sănătate.

Printre soluţiile avansate de Guvern se numără alocarea cu prioritate a sumelor care vin din cotele defalcate şi din impozite către plata arieratelor, împrumutul la Trezorerie, unde există disponibil un fond de 500 milioane de lei sau împrumutul la bănci, majorându-se cadrul de îndatorare al autorităţilor locale până la 70%.

"Nu ţin seama de corespondenţa domniei sale pentru că e pe lângă lege"


"Ce să-i spun lui Voinea dacă îl văd? Poate <>. Nu am ce să-i spun, eu nu am ţinut seama de corespondenţa domniei sale pentru că era pe lângă lege. Am altă treabă decât să mă încurc în corespondenţă care nu are legătură cu legea. Încearcă să inducă o altă destinaţie a sumelor decât cea prevăzută de lege, este o scrisoare prin care se încearcă o destinaţie pe lângă lege", a declarat pentru gândul preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre (PNL), când a fost întrebat ce-i va spune ministrului Voinea la întâlnirea UNCJR - Guvern.

Liberalul a adăugat că scrisoarea trimisă de ministrul Voinea nu are valenţă normativă, fiind doar o corespondenţă. El a bagatelizat documentul trimis de la Bucureşti: "Scrisoarea lui Voinea este o foaie de hârtie, tipărită şi semnată, este o corespondenţă. Nu intră în categoria lucrurilor serioase care pot fi luate serios în vedere. Nu este nici de bine, nici de rău, este ca agheasma. Te poate încurca, însă, dacă nu citeşti bine legea".

Şmecheria "arieratelor subterane"

Potrivit preşedintelui CJ Mureş, Guvernul a decis printr-o Ordonanţă de Guvern, aprobată miercuri, că arierate pot fi considerate doar acele cheltuieli legal angajate de unităţile administrative pentru care a existat sursă de finanţare prevăzută.

El a precizat că arieratele pentru care nu există sursă de finanţare pot fi considerate "arierate subterane", deoarece nu sunt legale.

"Nu ne ascundem de FMI, dar o astfel de cheltuială pentru care nu ai avut angajament bugetar nu există sau nu este legală. Nu mai este un arierat. Este un angajament al unităţii administrativ teritoriale-respectiv reprezentată de o persoană care a angajat o cheltuială, dar fără respectarea legilor statului român. Angajarea de cheltuieli fără a exista sursă financiară prevăzută de lege este cel puţin infracţiune", a declarat pentru gândul Ciprian Dobre.

Uioreanu (PNL): Finanţele să verifice cum au fost făcute arieratele


Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu (PNL), s-a arătat contrariat de faptul că unii au primit bani cu prioritate "pe motiv că au arierate", iar alţii au fost dezavantajaţi.

"Unii au primit bani cu prioritate pe motiv că au arierate şi este o temă discutabilă ce înseamnă arierate şi alţii au reuşit să strângă din pungă să facă economii şi să nu facă arierate şi au fost dezavantajaţi", a declarat Uioreanu. Potrivit acestuia, "arieratele sunt doar acele lucrări pentru care a existat sursă de finanţare în buget".

El a cerut Ministerului de Finanţe să verifice fiecare sumă pe care primăriile o avansează ca arierate.

"Dacă nu a avut sursă de finanţare, nu este arierat şi gata, cu asta basta", a precizat şeful CJ Cluj.

Liberalul a adăugat că o soluţie avansată de Ministerul Bugetului pentru plata arieratelor o constituie împrumuturile, făcute la o dobândă de 5,5%.

"Ne prăjim la foc mic între dorinţa Guvernului şi cea a oamenilor"

De la Oradea, Cornel Popa (PNL) susţine că se "prăjeşte la foc mic" între dorinţa Guvernului care doreşte să plătească arieratele şi dorinţa liderilor locali care doresc să investească în infrastructură pentru a mai fi votaţi.

"Eu mă văd în situaţia de om legat de mâini şi picioare. Gândiţi-vă ce aşteptări au oamenii faţă de administraţiile locale. Ne prăjim la foc mic între dorinţa Guvernului şi cea a oamenilor. Probabil, vom face o strategie în situaţie de maximă criză", a declarat pentru gândul Popa.

El a tras un semnal de alarmă şi asupra datoriilor din administraţia locală, care sunt "mai substanţiale decât arieratele".

"Nu ştiu ce voi face cu ele. Va trebui cu toţii să facem un efort pentru eliminarea arieratelor, datoriilor. Ştiu că este o cerinţă a Comisiei Europene şi FMI. Este o piatră de moară legată de gâtul nostru al şefilor de administraţii locale", a descris situaţia din teritoriu Cornel Popa.

La Guvern nu mai sunt fonduri


Liberalul s-a plâns că la Guvern nu mai sunt fonduri, iar autorităţile locale sunt ajutate foarte puţin.

"Încerc să susţin Guvernul cu tot ce înseamnă neajunsuri, însă, pe de altă parte, noi suntem în contact direct cu cei care ne-au votat şi aici este puţină discrepanţă între ceea ce înseamnă să tai în carne vie acolo sus şi ceea ce înseamnă să tai în carne vie aici jos. Trebuie să susţin un Guvern care va trebui să fie cu ochii şi către noi - încet-încet, ca în orice convieţuire, cele două părţi trebuie să găsească soluţia de mijloc, altfel se ajunge la soluţia dramatică şi radicală. Vreau să fiu echilibrat, dar ferm pentru că reprezint cetăţeni care au speranţe în noi", a adăugat Popa.

El a criticat atitudinea celor de la Palatul Victoria care nu au contactat autorităţile locale pentru a afla care sunt problemele acestora, înainte de le trimite scrisoarea de avertizare pentru plata arieratelor.

"Credeţi că m-a contactat cineva de la Guvern? Săptămâna viitoare vom încerca să găsim o linie de plutire la întâlnirea cu Guvernul. Cei de la Guvern pot să ne ajute foarte puţin la această oră, noi vrem să ieşim la lumină, neavând nicio vină că am moştenit aceste datorii, dincolo de arierate, şi atunci sigur că fiecare încearcă să înoate în apele în care se scaldă: ei faţă de FMI, noi lângă oamenii care se uită cu ochi mari la noi că nu face nimic administraţia locală", a spus preşedintele CJ Bihor.

Potrivit acestuia, soluţia găsită la Guvern prin împrumuturi nu se poate realiza peste tot, deoarece unele primării au atins plafonul maxim al îndatorării.

"Când eşti la limită, nu te mai poţi împrumuta", a menţionat Popa.

El a recunoscut că cei din administraţia locală i s-au plâns vicepremierului Daniel Chiţoiu că nu sunt bani în teritoriu.

"Vicepremierul a fost într-o situaţie jenantă, noi spunându-ne neajunsurile. Nu are nicio vină de situaţia în care se găsea acolo, nimeni nu i-a cerut demisia. Pe domnul Chiţoiu l-am simţit că este într-o situaţie în care nu merita să fie, este o inimă generoasă, care se implică în bunul mers al lucrurilor în ceea ce priveşte administraţiile. Chiţoiu s-a aflat ieri în cea mai proastă postură, dar unui om cu inimă largă ca Chiţoiu nu poţi să-i spui să plece, plecăm noi. Am spus că va trebui să plec la un moment dat, dacă nu voi face cerinţelor, el se asigură cu brio de sarcinile sale", a povestit Popa dialogul purtat de şefii din teritoriu cu vicepremierul Chiţoiu la şedinţa de joi a conducerii PNL.

Preşedintele CJ Bihor a adăugat că se gândeşte să-şi dea demisia dacă nu va reuşi să "facă faţă cerinţelor populaţiei".

"Primim multe aberaţii"

Şeful CJ Hunedoara, Mircea Moloţ, a declarat pentru gândul că s-au primit mai multe scrisori de la Bucureşti, printre care cea a ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea. El a declarat că este de acord cu preşedintele UNCJR, Nicuşor Constantinescu, care a criticat scrisoarea trimisă de ministrul Voinea. "Am luat-o ca un fel de recomandare, de care poţi ţine cont sau nu. Nu este literă de lege. Nu am altă opinie faţă de Nicuşor Constantinescu, are perfectă dreptate, deşi nu am discutat cu el", a spus Moloţ.

Preşedintele CJ a anunţat că s-a primit de la centru şi o scrisoare de la vicepremierul Liviu Dragnea. "Săptămâna aceasta am primit şi de la domnul vicepremier Dragnea o scrisoare, în care nota este mai consistentă. În ea se spune că Guvernul va aloca pentru cei cu datorii 540 milioane lei. La ora actuală, doar 290 milioane lei sunt consumaţi şi ne ruga să luăm legătura cu primarii să-şi facă dosarele pentru a face finanţare".

El a precizat că i-a informat pe primari de faptul că trebuie să-şi plătească arieratele, dar nu le poate impune acest lucru. "Ei decid ce fac, eu nu le mai pot controla. Dacă îşi consumă banii pe care i-au primit numai cu arieratele este problema lor, nu a mea. Din momentul în care dăm banii la primării, ei decid ce fac cu banii", a punctat Moloţ.

În acelaşi timp, Mircea Moloţ s-a plâns de modul în care Guvernul corespondează cu cei din teritoriu, trimiţându-se multe "aberaţii". "Scrisoarea lui Voinea este ca multe altele pe care le primesc. Primesc scrisori de la minister, iar data când ajung la mine este la o zi după data la care trebuia să trimit răspunsul. Aberaţii de genul ăsta am primit destule la viaţa mea, nu fac o tragedie din ele, sistemul birocratic e sub toată critica, această scrisoare nu m-a impacientat foarte tare", a spus şeful CJ Hunedoara.

Acesta a dezvăluit că şefii de CJ au fost informaţi că, dacă până pe 31 martie nu se achită 85% din datorii, se vor bloca conturile primăriilor cu probleme.

Nicuşor Constantinescu: "Scrisoarea lui Voinea a fost parşivă"

Preşedintele UNCJR, Nicuşor Constantinescu, a declarat la Gândul Live că scrisoarea ministrului delegat pentru Buget Liviu Voinea a fost trimisă "parşiv".

"A fost trimisă aşa parşiv când o chestiune de genul ăsta se discuta faţă în faţă, nu se trimit scrisori de o asemenea gravitate ca şi cum ai trimite o scrisoare de felicitare, Crăciun sau Revelion", a spus liderul UNCJR.

Deşi premierul Victor Ponta l-a certat pe Nicuşor Constantinescu pentru atitudinea avută faţă de Liviu Voinea, acesta a continuat criticile la adresa ministrului delegat pentru buget.

"Alianţa USL a promis că vom trăi mai bine, vom reduce la fiscalitatea, din păcate oamenii ăştia nu au lucrat niciodată în economia reală. Atunci când te urci pe un cal şi nu şti să îl conduci poţi să cazi de pe cal, asta e problema, cine nu vrea să îndeplinească promisiunile USL electorală să plece, este vorba şi de domnii Vosganian, Chiţoiu, nu doar de domnul Voinea", a spus Constantinescu la Gândul LIVE.

El a precizat că "problema cu cerutul demisiei a căzut în desuetudine", dar că ministrul Voinea nu trebuie să mai vină cu propuneri absurde.

Vanghelie: Voinea să găsească o soluţie rapid

Primarul Sectorul 5, Marian Vanghelie, susţine că problema arieratelor este una naţională şi că ministrul delegat pentru Buget Liviu Voinea trebuie să găsească o soluţie rapid.

"Fiecare doreşte să dea intepretări la arierate, pâine fără pâine şi pâine cu pâine, nu ştiu dacă aţi înţeles am vrut să fac o mică ironie. Indiferent de ceea ce s-a întâmplat, problemele trebuie rezolvate, trebuie găsite soluţii cum să rezolvăm problemele, nu cum să le încurcăm", a încercat în stilul propriu Vanghelie să caracterizeze problema arieratelor.

Când a încheiat "ironiile", Vanghelie a spus că problema este una serioasă, la nivel naţional, şi că a fost discutată intens în ultima şedinţă a conducerii PSD.

"Nu se poate spune însă că se intră în faliment în administraţia locală, cred că legislaţia actuală, pe baza negocierilor care s-au făcut cu FMI, un pic nu întruchipează realitatea de pe teren", a subliniat Vanghelie.

Potrivit acestuia, legislaţia trebuie schimbată, deoarece nu există soluţii de rezolvare în momentul de faţă.

"Există posibilitatea pentru cei care pot lua credite în baza legii care există acum să-şi depună documentaţia pentru a lua credite, iar cei care au depăşit plafonul de îndatorare, se va modifica legislaţia pentru a se majora plafonul de îndatorare până la 70%. Pentru cei care nu pot lua credite sau nu pot închide toată datoria trebuie să se negocieze cu FMI ca această datorie să se prelungească în termen de doi sau trei ani de zile", a afirmat edilul Sectorului 5.

El a adăugat că majorarea plafonului de îndatorare s-a făcut doar pentru plata arieratelor.

Editorial

Editorial: Molima PSD
coruptie psd
Molima PSD

Arhiva stiri

2018
2017
2016
martie (10)
mai (2)
iulie (5)
august (3)
2015
martie (8)
mai (3)
iulie (6)
august (4)
2014
martie (5)
aprilie (11)
mai (21)
iunie (11)
iulie (2)
2013
martie (209)
aprilie (57)
mai (15)
iunie (11)
iulie (27)
august (17)
2012
0000

Evenimente

Noutati

Chestionar

Publicitate

 Spatiu destinat publicitatii!

Curs valutar

Vremea

FaceBook