untitled 2
"La Buzau, noi dam ora exacta. Stiri si opinii non stop"
Vineri, 24 mai 2019, 11:54
POLITICA  acum 3 ani

alegeri 2016

Gogorita anului 2016
Gogorita anului 2016
În 2004/5 gogorita care a fost lansată ( cu succes) s-a intitulat ” lupta împotriva coruptiei” A luat mintile multora, telectuali, activisti civici, gazetari, cadre de partid, candidati, alesi, lideri. A mobilizat opinia si a adus milioane de voturi. Bătălia s-a dat în cei zece ani care au urmat în jurul parchetelor, DNA, justitie, CSM, DIICOT, dosare, procese, mascati, Rahova, Jilava, cătuse, arestări.  Moara de vorbe a măcinat in gol la fumisteria asta. A trecut dexteră prin manipulări, a creat iluzii, a mistificat, a produs nenumărate diversiuni si efecte speciale.

Au trecut cum/necum zece ani si rezonanta s-a cam tocit, impactul s-a mai redus. Trebuia inventat altceva, la fel de atrăgător. Ceva care să prindă la electorat întîi de toate. Era nevoie de o noua temă pentru a linisti cît de cît opinia publică. Ca să se dea impresia că totusi se miscă ceva în tara asta, refresh. Să pară că decidentii lucrează spre binele nostru, al tuturor.

Si s-a găsit. Acum campania care tine afisul este  „reforma clasei politice”. Este tot atît de vorbă goală ca si formula de dinainte. Si dacă să combati coruptia face un anume sens, chiar dacă e vorba de pură demagogie ( în 2016 coruptia e mai întînsă decît în 2004/5), povestea astălaltă e mai găunoasă. Incă de la început, de la formulare chiar. De fapt despre ce este vorba!? E-n stare cineva să precizeze dintre cei care au lansat formula!? Nu cred. Asa va fi zece ani de zile de acum încolo cît va dura acest ciclu. Fireste, pînă cînd se va găsi altă marotă cu care să se anestezieze marele public – un public mereu dornic să inghită hapuri halucinogene de acest tip.

Dacă mandatele lui Băsescu s-au bazat pe asa- zisa luptă anticoruptie, mandatele lui Iohanns (dacă va fi reales in 2019 ) se vor baza pe formula ” reforma clasei politice” sau altfel spus pe „o nouă paradigmă „.  Reforma clasei politice e o formulă fară continut, flatus vocis. Sună bine ca titlu la gazetă, pe o burtieră la tv, dar atît. Nici liderii partidelor nu înteleg la ce se referă cînd o pomenesc în declaratiile lor. Dacă este cineva totusi care crede în ea, să le spun că este inaplicabilă. Ar trebui niste anexe cu instructiuni de folosire. Metodologia lipseste. Partidele ( in interiorul lor ar trebui sa se producă transformarea ) sunt principalele adversare ale ideei. 1/ O nouă lege de organizare a partidelor, alta 2/ de finantare transparentă a partidelor si a campaneriilor electorale si 3/ altă lege electorală ar putea arăta măcar o intentie de schimbare. Pină atunci, formula ” reforma clasei politice ” e zero barat. Sunt apoi practicile interne ale partidelor. Contraselectia oamenilor, clientelismul, coruptia sunt principalele tare care ar trebui anihilate. Nu văd partidele românesti capabile de asa ceva. Ar fi o sinucidere pentru actuala noastră clasă politică.

După momentul Club Colectiv si-au însusit rapid – de ochii lumii – formula. Au adoptat niste coduri de conduită si morală, criterii pentru candidati, etc. ca la Miss Univers. Vor să arate că ar corespunde si vremurilor noi. Au lansat o gogorită de zile mari, superproductie. Experienta din 2004/ 5 le-a folosit. Este o pretinsă transformare, una simulată. Este de fapt o deghizare a nemiscării. Maschează imobilismul si incapacitaea de a se reforma. Efectul noii campanii va fi acelasi ca acum zece ani. Se vor adăuga – spre paguba noastră – alti timpi morti.Editorial

Editorial: Molima PSD
coruptie psd
Molima PSD

Arhiva stiri

2018
2017
2016
martie (10)
mai (2)
iulie (5)
august (3)
2015
martie (8)
mai (3)
iulie (6)
august (4)
2014
martie (5)
aprilie (11)
mai (21)
iunie (11)
iulie (2)
2013
martie (209)
aprilie (57)
mai (15)
iunie (11)
iulie (27)
august (17)
2012
0000

Evenimente

Noutati

Chestionar

Publicitate

 Spatiu destinat publicitatii!

Curs valutar

Vremea

FaceBook