untitled 2
"La Buzau, noi dam ora exacta. Stiri si opinii non stop"
Miercuri, 26 iunie 2019, 05:02
CULTURA  acum 6 ani

CNA

Jeg TV: Noul CNA se face că plouă
Jeg TV: Noul CNA se face că plouă
La 82 de ani, Sergiu Nicolaescu a murit. Abia apoi l-au ciuruit televiziunile. Au creionat văduva neagră, îmbrăcată în alb, care l-a băgat pe maestru în focurile iadului, au dat la maximum volumul mizeriei umane care a urlat şi a blestemat "Nu-l ardeţi!". Apoi, pe înserat, au inventat un fiu nelegitim care a sosit din Germania să oprească păcatul incinerării şi să fure averea lui Nicolaescu. Minunea a durat trei zile.

Astăzi, la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) era aşteptată pedeapsa. A venit în schimb Moş Crăciun. Amenzile au fost atât de blânde, iar explicaţiile membrilor CNA au fost atât de aiuristice, încât au râs şi avocaţii televiziunilor. Pe holurile CNA s-a înregistrat un breaking news veritabil. Jurnaliştii prezenţi să relateze evenimentul, inclusiv cei ai televiziunilor sancţionate, au fost atât de uimiţi de şovăiala şi dublul standard al CNA, încât au rămas cu gura căscată, apoi i-au luat agresiv la întrebări pe membrii forului.

Din 2013, CNA intră în anul Zen. Nu mai vrea să dea amenzi, vrea să dea premii de excelenţă pentru televiziuni. Pe principiul că unde nu a reuşit poliţistul rău va reuşi cel bun, CNA, prin noua conducere propusă de Guvern şi de USL, şi-a propus să stimuleze televiziunile să respecte Codul Audiovizual cu vorba bună, nu cu jordia suspendării emisiei acolo unde doare mai tare, în prime time.

Postul România TV a fost declarat astăzi la CNA campionul mocirlei din audiovizualul românesc, prin modul în care a încălcat orice principiu jurnalistic în dezbaterile şi relatările de la moartea lui Sergiu Nicolaescu. Membrii CNA au amendat însă postul cu un pic peste 20.000 de euro. Fără întrerupere de emisie, fără citit pe post sancţiunea.

Ce e mai grav e că astăzi CNA a stabilit un mercurial al mizeriei televizate şi al încălcării regulilor jurnalismului. Mimezi dezbaterea, dar îl chemi pe Vadim Tudor în studio, să spumege la adresa unei văduve care îşi duce soţul pe ultimul drum? E ieftin, 10.000 de lei (amendă luată de Realitatea TV).

Eşti urechist sau pur şi simplu lacom de audienţă, preiei o ştire neverificată şi o dai senin pe surse? E un pic mai scump, 20.000 de lei (Antena 3 a preluat imediat de la România TV cererile false din instanţă, depuse în numele presupusului fiu nelegitim născut în studioul România TV).

Pici chiar în şanţ şi mergi cu camera ascunsă la morgă, ca să ai pretext de scandal cu averi furate şi fii nelegitimi? Filmezi cum nici operatorii OTV nu ştiau, în vremurile lor bune, mizeria umană care se adună la toate funeraliile de celebrităţi? Lansezi cu mare pompă, ca pe o dezvăluire de presă, un scandal inventat, cu un fiu nelegitim care nu există şi cereri false depuse în instanţă, în care identitatea unui fost jurnalist al concurenţei a fost furată? E chiar superofertă, la 100.000 de lei amenda (România TV).

Monştri sacri ai mocirlei de la toate televiziunile îşi rod unghiile de nervi. De ce mizeria ca divertisment costă mai mult la CNA decât mizeria ca ştire? Măcar la ei lumea nu o ia aşa în serios, dar la ştiri, la "breaking news", se pune botul în masă. E jurnal de ştiri, e jurnalism serios.

Dacă domnul Sebastian Ghiţă, deputat PSD şi patron al România TV, nici nu a sughiţat probabil la auzul acestei amenzi, domnului Dan Diaconescu probabil că i s-a umflat un vas de sânge şi l-a luat cu fierbinţeli. Pentru ce a minţit şi a şantajat ani la rând pe OTV? Pentru ce a intrat dumnealui în tomberon, la propriu şi la figurat? Pentru ce era el cât pe ce să îşi piardă licenţa de emisie şi pentru ce a plătit sute de mii de euro pe amenzi maxime la CNA? Ca să vină acum nişte epigoni ca România TV, care au copiat tot ce au învăţat de la OTV, şi să scape cu o măslină de 20.000 de euro?

Apoi poate vor sări şi alţii. S-au înnegrit ecranele la ora 19.00 şi s-a citit 10 minute un text insipid, în loc să înceapă principalele emisiuni de prime time, ca pedeapsă după ce Vadim Tudor s-a porcăit în direct cu Moculeasca sau după ce Zăvoranca s-a păruit şi s-a înjurat cu maică-sa, la alte posturi de televiziune. A tunat şi a fulgerat la CNA cu ocazii mult mai subţirele decât maratonul de trei zile, cu cadavrul lui Sergiu Nicolaescu în cârcă.

Pentru toată tărăşenia, viitoarea preşedintă a CNA, Laura Georgescu, propusă în Consiliu de premierul Victor Ponta, a încercat o explicaţie care ar merita fără îndoială titlul "Şoc, incendiar şi exploziv": poate era program de sărbători în perioada funeraliilor şi nu erau destui jurnalişti la muncă, de aceea s-a căzut în hărdău. Nici nu aveau ce să dea altceva, bietele televiziuni, pentru că şi celelalte instituţii erau tot "în program de sărbători", a mai spus şefa CNA.

Venerabilul Christian Mititelu, membru CNA, spune că derapajele trebuie sancţionate. Tace mâlc când îl întrebi de ce tot el a propus astăzi cea mai mică sancţiune pentru televiziuni, adică 10.000 de lei. Nu sesisează că se contrazice singur, în faţa jurnaliştilor pe care are pretenţia că îi educă din fotoliul CNA. Zice că nu i s-a părut chiar aşa de rău ce a văzut la televizor.

Privind astăzi la Răsvan Popescu, fostul preşedinte al CNA care a condus şedinţa, cum cerea propuneri de sancţiuni şi întâlnea din partea colegilor săi priviri lăsate în jos şi tăceri confuze, am revenit cu picioarele pe pământ.

CNA este doar o altă adunare numită politic, formată din cvasiprofesionişti sau pafarişti de-a dreptul într-ale audiovizualului, şi pusă să reglementeze un domeniu sensibil la reguli şi oprelişti. Pus să aplice o lege şi un Cod cu sancţiuni clare, chiar dacă uneori prost formulate, la CNA au primat dintotdeauna orgoliile personale, ghionturile de partid şi interesele politice.

Dacă pe vremea defunctului Ralu Filip se interziceau "Paraziţii" şi desenele animate, ca elemente dăunătoare, acum la CNA se încearcă îmblânzirea monştrilor de mlaştină din televiziuni cu premii de excelenţă. Cam aceasta este diferenţa de viziune de la Adrian Năstase, care l-a propus şef la CNA pe Filip, la Victor Ponta, care a instalat-o pe doamna Laura Georgescu.

Ce va rămâne la fel şi în era "Cartoon Network" de sub Năstase, şi în cea "Zen" de sub Ponta este suspiciunea. Şefa CNA, Laura Georgescu, are un soţ care lucrează ca editor la TVR, dar declară senin că nu vede niciun conflict de interese în toată situaţia. Aceasta este o suspiciune măruntă.

Ceva mai greu de înghiţit este întrebarea dacă CNA poate să dicteze o sancţiune dură unui post de televiziune care este deţinut de un deputat PSD, Sebastian Ghiţă, care pe deasupra mai e şi prieten la cataramă cu premierul Victor Ponta. Sau, în aceeaşi logică, împotriva altor posturi tv deţinute de fiica unui bun coleg de alianţă, pe nume Dan Voiculescu.

Editorial

Editorial: Molima PSD
coruptie psd
Molima PSD

Arhiva stiri

2018
2017
2016
martie (10)
mai (2)
iulie (5)
august (3)
2015
martie (8)
mai (3)
iulie (6)
august (4)
2014
martie (5)
aprilie (11)
mai (21)
iunie (11)
iulie (2)
2013
martie (209)
aprilie (57)
mai (15)
iunie (11)
iulie (27)
august (17)
2012
0000

Evenimente

Noutati

Chestionar

Publicitate

 Spatiu destinat publicitatii!

Curs valutar

Vremea

FaceBook