untitled 2
"La Buzau, noi dam ora exacta. Stiri si opinii non stop"
Miercuri, 26 iunie 2019, 04:52
SOCIAL  acum 6 ani

legea eutanasiere maidanezi parlament eutanasie maidanezi dezbatere

Parlamentarii au adoptat LEGEA EUTANASIERII MAIDANEZILOR
Parlamentarii au adoptat LEGEA EUTANASIERII MAIDANEZILOR
Deputaţii au adoptat, marţi, cu 266 de voturi "pentru", 23 "împotrivă" şi 20 de abţineri legea care permite eutanasierea maidanezilor. Prezenţi la votul din parlament, reprezentanţii ONG-urilor au strigat din balcoane către deputaţi "Ucigaşilor!".

Potrivit actului normativ, soluţia finală poate fi aplicată care au fost capturaţi şi duşi în adăposturi, iar în termen de 14 zile nu au fost nici revendicaţi, nici eutanasiaţi. Mai mult, autorităţile locale pot decide, în funcţie de numărul de locuri din adăposturi şi de bugetul prevăzut pentru această problemă, dacă vor ţine câinii o perioadă mai îndelungată în padocuri sau vor recurge la eutanasiere după cele 14 zile lucrătoare.

Au sau n-au câini acasă, parlamentarii susţin varianta eutanasierii maidanezilor neadoptaţi. "Sunt pro eutanasiere în condiţiile legii, dacă un câine nu se adoptă în 7 zile. Nu va fi un genocid dacă nu se adoptă câinii, dar nu putem pune viaţa unui câine înaintea vieţii unui om. Este o problemă care trenează de 23 de ani, acum s-a agravat, înţeleg pe de o parte şi ONG-urile care militează împotrivă, dar ele au tocat foarte mulţi bani de la buget şi nu s-a făcut nimic în acest sens. E o problemă care trebuie rezolvată, trebuie să facem curăţenie şi să o menţinem, aşa cum au făcut toate ţările occidentale, se face şi în Germania, şi în Polonia", a declarat deputatul PSD Bogdan Diaconu, pentru gândul.

"Singura soluţie în acest moment este eutanasiere", continuă el, precizând însă că iubeşte animalele şi că este posesor de câini. "Iubitorii de animale ar trebui şi ei să aibă grijă de ele, să nu-i lase pe stradă şi să-şi satisfacă această nevoie de a avea un prieten câine la ei acasă. Totul pleacă de la educaţie până la urmă, în SUA copiii sunt educaţi încă de mici cu Tom şi Jerry, dacă ţineţi minte, cum ieşea câinele din curte, cum venea hingherul şi-l înhăţa, apoi îl ducea la padoc unde era aşteptat stăpânul", exemplifică Diaconu.

PDL vrea eutanasiere etapizată

Eutanasierea câinilor fără stăpân este şi varianta PDL-ului, promovată de liderul deputaţilor, Mircea Toader. Chiar şi aşa, Toader vede o eutanasiere etapizată, după ce câinele a "bifat" mai multe criterii.

"Noi suntem pentru eutanasierea câinilor care nu au fost adoptaţi în termen de 10 zile şi pentru introducerea de forme punitive pentru cei care nu-şi ţin câinii acasă, nu au grijă de ei, să aibă răspundere penală. În primul rând trebuie adunaţi toţi câinii, în funcţie de spaţiul din padocuri, doctorul să-i inspecteze, să facă selecţie celor bolnavi pe care direct îi eutanasiază, restul sunt puşi spre adopţie timp de zece zile. După acest termen, care e adoptat i se face un dosar special, este castrat, este microcipat, după care să-l ţină închis în casă. Dacă în termenul de zece zile nu a venit nimeni să-l recunoască sau să-l adopte, atunci asta este soluţia, cu părere de rău, se eutanasiază", a precizat Toader, pentru gândul.

Întrebat dacă ar fi dispus să adopte un câine maidanez aflat situaţiade a fi eutanasiat, liderul deputaţilor PDL a spus că nu. "Eu aş vrea ca toţi cei care susţin ca iubesc animalele, că şi eu am câine acasă, nu de pe stradă, să nu îşi arunce puii pe stradă, că am văzut multe situaţii. Să terminăm odată cu problema asta. Nu m-am gândit să adopt un câine pentru că am deja unul. Dacă nu aveam, atunci cu siguranţă aş fi luat unul de pe stradă", a adăugat Toader.

Chiar şi liderul PDL de la Senat, Cristian Rădulescu, susţine aceeaşi variantă, considerând că eutanasierea este singura variantă posibilă.

"În momentul de faţă există o bază legală care putea fi aplicată de autorităţile locale şi astfel nu se ajungea la acest aparent masacru intenţionat asupra câinilor fără stăpân. În momentul de faţă eutanasierea este singura variantă posibilă şi cetăţenii s-au pronunţat în acest fel. Toţi câinii trebuie prinşi, duşi în adăposturi, daţi spre adopţie pentru o perioadă de timp, apoi amenzi pentru cei care suferă de dragoste de câini, dar care nu au grijă de ei şi-i abandonează a doua zi", a spus Rădulescu, contactat de gândul.

Haşotti vrea eutanasiere fără sălbăticie

Nici din partea liberalilor câinii nu au nicio şansă, liderul senatorilor PNL Puiu Haşotti considerând că, deşi eutanasierea este răspunsul la problema cu care se confruntă România, aceasta trebuie făcută după anumite standarde.

"Sunt de acord cu eutanasierea în anumite condiţii, eutanasierea nu trebuie să însemne omorâre cu sălbăticie a câinilor. Eutanasierea trebuie făcută aşacum se face în toate ţările civilizate, să nu existe violenţe asupra câinilor", a precizat Haşotti, pentru gândul.

Nici măcar ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, nu exclude varianta eutanasierii în cazul câinilor sănătoşi, dar neadoptaţi.

"Soluţia trebuie să fie combinată, nu neapărat doar eutanasiere, să existe o mai mare responsabilitate a autorităţilor locale. Atunci când ai în administrare vieţi, pentru că şi câinii sunt tot vieţi, trebuie să ai foarte multă grijă, să fii foarte atent în toate procedurile, dar în acelaşi timp trebuie să aperi oamenii. Acum autorităţile au o legislaţie destul de bună, trebuie doar să mai nuanţăm, dar finalul trebuie să fie următorul: niciun câine în stradă. Eutanasierea să fie pe cei care intră în categoriile vizate, cei bolnavi, cei bătrâni şamd", a concluzionat Nicolăescu.

În plus, stăpânii de câini ar trebui să răspundă în faţa legii, susţine ministrul Sănătăţii. "Dacă ar fi după mine, aş înăspri legea pentru oamenii care au în administrare câini şi nu se îngrijesc de ei. Să se mărească amenzile şi fiecare, de frica legii, să o respecte", a precizat Nicolăescu, pentru gândul.

UDMR, pro eutanasiere

Poziţia UDMR-ului nu este diferită de cea a celorlalte partide, însă deputaţii maghiari pun accent pe aspectul legislativ, spunând că legea în vigoare trebuia să se aplice şi până acum. Aşa cum şi liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras, a precizat că va vota pentru eutanasiere, şi fostul ministru al Sănătăţii, Cseke Attila, a întărit această poziţie.

"Eu sper că lumea a citit legile pentru că în momentul de faţă lucrurile sunt extrem de clare, legea permite eutanasierea, după cele 7 zile în care un câune este ţinut în adăpost. Nu este nevoie de nicio modificare. De 11 ani există această lege, putea să nu se ajungă în această situaţie. Că e bună legea sa nu, asta e altă discuţie", a spus el.

Întrebat dacă ar fi dispus să salveze un câine maidanez, Cseke Attila a precizat că deja a adoptat un astfel de câine.

"Am câine acasă, luat de pe stradă. Un om care iubeşte animalele ia câinele acasă şi are grijă de el, nu-l lasă pe străzi. Totuşi e un suflet şi dacă vrem să găsim soluţii, fiecare iubitor de animle să ia un câine acasă şi să aibă grijă de el aşa cum trebuie, poate chiar mai mulţi câini, dacă au această posibilitate", a conchis el, pentru gândul.

Pambuccian:"Ce facem, omorâm toţi câinii odată la trei ani?"


Singura voce din dezbaterile comisiei care s-a pronunţat împotriva eutanasierii a fost deputatul Varujan Pambuccian. Deşi nu face parte din nicio comisie decizională, el aflându-se la dezbateri în locul unui coleg, Pambuccian militează împotriva eutanasierii, spunând răspicat că nu aceasta este rezolvarea.

"Nu eutanasierea este soluţia, ci sterilizarea câinilor cu stăpân. Problema nu se va rezolva decât prin sterilizarea acestor câini, trebuie să acţionăm la cauză, nu la efect, pentru că altfel vom avea acelaşi efect periodic şi o să înnebunim cu toţii. Ce facem, omorâm toţi câinii odată la trei ani? Sterilizarea trebuie făcută indiferent ce zice stăpânul, dacă acel câine nu reprezintă o valoare deosebită din punct de vedere chinologic. O pereche de câini creează mii de pui, îi poţi omorî pe toţi şi să fii sigur că în câţiva ani nu ai din nou aceeaşi problemă? Dacă nu omorâm cauza, ne mirăm la nesfârşit când vedem efectele", a spus deputatul, pentru gândul.

Problema câinilor comunitari a reintrat în atenţia autorităţilor după ce un băieţel de patru ani a murit după ce a fost muşcat de un câine maidanez, în zona Lacului Tei. Deşi la început primarul general, Sorin Oprescu, a declarat că va face refrendum pe problema eutanasierii câinilor maidanezi, după discuţiile cu parlamentarii a părut dispus să renunţe la această idee, venind însă cu mai multe amendamente la legea în lucru. Mai mult, primarii din mai multe municipii de judeţ din România, contactaţi de gândul, au declarat că, în momentul de faţă, eutanasierea în masă a câinilor maidanezi este singura soluţie rămasă.Editorial

Editorial: Molima PSD
coruptie psd
Molima PSD

Arhiva stiri

2018
2017
2016
martie (10)
mai (2)
iulie (5)
august (3)
2015
martie (8)
mai (3)
iulie (6)
august (4)
2014
martie (5)
aprilie (11)
mai (21)
iunie (11)
iulie (2)
2013
martie (209)
aprilie (57)
mai (15)
iunie (11)
iulie (27)
august (17)
2012
0000

Evenimente

Noutati

Chestionar

Publicitate

 Spatiu destinat publicitatii!

Curs valutar

Vremea

FaceBook