untitled 2
"La Buzau, noi dam ora exacta. Stiri si opinii non stop"
Marti, 26 martie 2019, 03:57
SOCIAL  acum 6 ani

Raportul Renatei Weber adoptat în plenul PE

Trebuie să ne asigurăm că jurnaliştii îşi pot face meseria
Trebuie să ne asigurăm că jurnaliştii îşi pot face meseria
Raportul de initiativa al deputatei PNL (ALDE) Renate Weber privind Carta UE: Norme standard pentru libertatea mass-media in UE a primit votul final in plenul Parlamentului European.

Raportul Renatei Weber a fost adoptat cu largă majoritate, cu 539 de voturi pentru, 70 împotrivă şi 78 de abţineri.

Luni seară, raportul a fost dezbătut în prezenţa vicepreşedintei Comisiei Europene (CE), Neelie Kroes, comisar european pentru agenda digitală.

"Motivul pentru care raportul exista este tocmai pentru ca acest Parlament ar fi dorit sa vada o reactie mai puternica din partea Comisiei - si mai ales din partea Comisarei pentru drepturi fundamentale - ori de cate ori libertatea presei a fost amenintata, in oricare dintre statele membre", a spus raportoarea Renate Weber in discursul sau din plen.

"Articolul 2 din Tratat si articolul 11 din Carta Drepturilor Fundamentale a UE trebuie sa fie protejate cu indarjire de catre Comisie, in calitatea sa de gardian al Tratatului. Ceea ce nu s-a intamplat pana acum.
Prin urmare, am speranta ca liniile directoare si recomandarile acestui raport vor fi, de acum inainte, luate in considerare de catre Comisie si statele membre, dat fiind ca acestea reprezinta nu numai opinia noastra, in calitate de reprezentanti alesi ai cetatenilor Uniunii, ci totodata rezultatul multor ore de consultari cu organizatii mass-media, reprezentanti ai sindicatelor si organismelor de reglementare".

Ca o prima reactie, vicepresedinta Comisiei Europene, Neelie Kroes, a anuntat, in discursul sau din plen, ca se lucreaza deja in cateva dintre domeniile abordate atat in recomandarile raportului Weber, cat si in cele ale Grupului independent la nivel inalt pentru libertatea si pluralismul mass-media, reunit de Comisie:

"De exemplu, urmeaza sa alocam un grant pentru implementarea Instrumentului de Monitorizare a Pluralismului Media, in 2013. Acest instrument ne va oferi o imagine de ansamblu mult mai coerenta cu privire la zonele din Europa in care pluralismul este in pericol. In acelasi timp, lucram la implementarea programului-pilot al Centrului European pentru presa si libertatea mass-media, pentru care intentionam sa lansam apelul pentru propuneri foarte, foarte curand" - a explicat comisara pentru Agenda Digitala, Neelie Kroes.

Raportul Weber solicita statelor membre si Uniunii "sa respecte, sa garanteze, sa apere si sa promoveze dreptul fundamental la libertatea de exprimare si de informare si la libertatea si pluralismul mass-media si sa se abtina, in consecinta, de a exercita, dezvolta sau sprijini mecanisme care sa impiedice sau sa ameninte libertatea presei".

"Ne ingrijoreaza in mod serios faptul ca jurnalistii sunt din ce in ce mai des victime ale presiunii, hartuirii si chiar violentei - si facem apel la autoritatile din fiecare stat membru sa se asigure ca jurnalistii pot relata fara constrangeri si in conditii de siguranta. Un atac impotriva unui jurnalist trebuie sa fie considerat un atac la adresa libertatii presei si impotriva dreptului cetatenilor la informare - prin urmare ar trebui sa fie imediat anchetat si sanctionat", a spus Renate Weber in cadrul dezbaterii de luni seara, facand apoi referire la Romania:

"Ar trebui sa evitam situatii ca cea petrecuta in tara mea, Romania, unde, dupa sapte ani in care calomnia si insulta nu au mai fost sanctionate de Codul penal, acum, in urma unei foarte recente decizii a Curtii Constitutionale, s-a creat o confuzie generala cu privire la re-incriminarea acestora. De altfel, raportul invita toate statele membre in care insulta mai este inca o infractiune sa o dezincrimineze cat mai curand posibil".

Tot plecand de la situatia concreta din Romania, raportul contine si un amendament propus de raportoarea Renate Weber in urma unei solicitari formulate de organizatia ActiveWatch. Articolul - aprobat de membrii Comisiei LIBE, in ciuda opozitiei parlamentarilor din grupul politic PPE - solicita statelor membre "sa adopte legislatie cu privire la prevenirea infiltrarii redactiilor de stiri prin intermediul unor agenti de informatii, dat fiind faptul ca aceste practici pun in mare pericol libertatea de exprimare, avand in vedere ca acestea permit supravegherea redactiilor de stiri, genereaza un climat de neincredere, impiedica strangerea de informatii, ameninta confidentialitatea surselor si, in cele din urma, incearca sa informeze eronat si sa manipuleze publicul, precum si sa discrediteze credibilitatea mass-media".

Raportul subliniaza ca "dreptul fundamental la libertatea de exprimare si la libertatea mass-media nu este rezervat numai pentru mass-media, ci acopera si mass-media sociala si alte forme de mass-media noua", deputatii considerand ca este important sa fie asigurata libertatea de exprimare si de informare pe Internet, in special prin garantarea unui Internet neutru.

De asemenea, potrivit raportului Weber, "trebuie acordata atentie nivelului de concentrare a proprietatii asupra mass-media in statele membre", subliniind ca "proprietatea asupra media si managementul ar trebui sa fie transparente si nu concentrate", deoarece "concentrarea de proprietate pune in pericol pluralismul si diversitatea culturala si duce la uniformizarea continutului media".

"Avem nevoie de transparenta proprietatii asupra mass-media. Avem nevoie sa prevenim concentrarea excesiva a mass-media. Avem nevoie de reguli pentru a solutiona corect conflictul de interese care rezulta din intrepatrunderea functiilor politice cu cele de control asupra unor institutii mass-media. Avem nevoie de independenta organelor de supraveghere mass-media. Avem nevoie de jurnalisti. Nu pentru a scrie lucruri frumoase despre noi, ci pentru a ne mentine pe noi toti informati si pentru a ne mentine pe noi, politicienii, sub control. Trebuie sa ne asiguram ca jurnalistii isi pot face meseria. Aceasta este concluzia raportului nostru", a spus, in finalul discursului sau din plen, raportoarea Renate Weber.
Editorial

Editorial: Molima PSD
coruptie psd
Molima PSD

Arhiva stiri

2018
2017
2016
martie (10)
mai (2)
iulie (5)
august (3)
2015
martie (8)
mai (3)
iulie (6)
august (4)
2014
martie (5)
aprilie (11)
mai (21)
iunie (11)
iulie (2)
2013
martie (209)
aprilie (57)
mai (15)
iunie (11)
iulie (27)
august (17)
2012
0000

Evenimente

Noutati

Chestionar

Publicitate

 Spatiu destinat publicitatii!

Curs valutar

Vremea

FaceBook