untitled 2
"La Buzau, noi dam ora exacta. Stiri si opinii non stop"
Sambata, 20 aprilie 2019, 07:14
STIRI DE BUZAU  acum 6 ani

buzau ductil steel mechel invest nikarom

Vosganian: La începutul lui martie vor reporni unitătile de la Târgoviste si Buzău
Vosganian: La începutul lui martie vor reporni unitătile de la Târgoviste si Buzău
Vosganian, după întâlnirea cu noul proprietar al combinatelor Mechel: „La începutul lui martie vor reporni unităţile de la Târgovişte şi Buzău“. Angajaţii: „Utilajele sunt tăiate şi duse afară“

Varujan Vosganian, ministrul Economiei, s-a întâlnit astăzi cu Victor Chumakov, unul dintre asociaţii Invest Nikarom, firma care a cumpărat cele patru combinate ale Mechel din România pentru numai 52 de euro. Noul proprietar al combinatelor metalurgice i-a spus ministrului Economiei că la începutul lunii martie va reporni unităţile de la Târgovişte şi Buzău.

„Acţionarul a spus următoarele: la începutul lunii martie vor reporni unităţile de la Târgovişte şi Buzău, care reprezintă 80% din capacităţile de producţie ale Mechel din România. Domnul Chumakov m-a asigurat că are în vedere atragerea de investiţii pentru aceste combinate. Laminorul Brăila şi Câmpia Turzii vor fi supuse unui proces de reorganizare şi, în funcţie de rezultate, se va discuta şi numărul de salariaţi care vor fi reintegraţi. Acţionarul nu a exclus şi posibilitatea unor disponibilizări, dar a pus-o în contextul reuşitei acestei strategii (...) şi nici ipoteza că dacă va exista un investitor care să le preia să le vândă", a afirmat Vosganian.

La Târgovişte, nimeni nu vede cu ochi buni vânzarea celui mai mare combinat de oţeluri speciale unei firme de apartament – autorităţi, angajaţi sau foşti angajaţi. Cu toţii se tem că cei peste 2.000 de angajaţi ai Mechel Târgovişte şi-ar putea pierde locul de muncă, mai ales pentru că noii proprietari nu au experianţă în metalurgie.
 
„Mai sunt doar două secţii în combinat care mai lucrează. În rest, totul a fost închis. Cumnatul meu este paznic acolo. Tot ce a fost bun s-a dus. Forja, care a fost cea mai bună, cu cele mai bune utilaje, este acum goală“, ne-a spus Anişoara Predoiu, care a lucrat aproape 30 de ani ca macaragiu la combinat.
 
Despre „dispariţia“ forjei vorbeşte şi Iordache Oancea, un fost angajat. „Ştiu că toate utilajele din forjă le-au demontat şi le-au dus acolo la ei. Era cea mai modernă forjă din Europa. Eu am lucrat la Reparaţii Siderurgice“, a spus bărbatul. Din 12 cuptoare care topeau oţelul în 2002, acum mai sunt doar două, dar funcţionează doar unul. Iar alte utilaje unicat în Europa care au luat drumul patriei mamă sau au ajuns la fier vechi.
 
În schimb, muncitorii de la Ductil Steel Buzău au primit cu satisfacţie vestea schimbării acţionariatului.  După ce la începutul anului 2012 au trecut printr-un val de disponibilizări, 80 de persoane fiind concediate atunci, cei rămaşi, aproximativ 800, s-au rugat tot anul să scape de patronatul rus de la Mechel. Numai că acum patronii sunt tot ruşi. Sindicaliştii s-au plâns mereu că firma buzoiană, singura rămasă pe producţie, ajunsese să acopere golurile financiare generate de celelalte fabrici din grup, mai puţin productive sau chiar inactive.
 
Acum, după încheierea tranzacţiei, starea de spirit în fabrica buzoiană este una pozitivă. „Când am aflat de tranzacţie, m-am bucurat. Angajaţii care sunt acasă aşteaptă cu nerăbdare să revină la lucru. Noi sperăm să sporim activitatea acum, după ce s-au schimbat acţionarii“, ne-a declarat Gheorghe Botica, preşedintele sindicatului Ductil.
 
Mechel a vândut firmei Invest Nikarom compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila. Totul pentru 52 de euro.
 
Firma Invest Nikarom, înregistrată în România, are ca asociaţi în părţi egale pe Chumakov Victor (58 de ani) şi Chumakova Svetlana (55 de ani), ambii cu cetăţenie rusă.
 
Potrivit lui Vosganian, industria siderurgică românească a fost printre cele mai afectate de criza economică, iar între 2008-2012 a pierdut circa o treime din capacităţile de producţie.
 
De asemenea, producţia de oţel în România a scăzut de la 5 la 3 milioane de tone, iar aproximtiv 10.000 locuri de muncă din această industrie au dispărut.
 
Combinatele deţinute anterior de Mechel dispun de o capacitate de producţie de 1 milion tone de oţel anual şi au circa 4.000 de salariaţi, a precizat ministrul. Combinatul siderurgic Mechel Târgovişte a cerut marţi intrarea în insolvenţă, într-un dosar înregistrat la Tribunalul Dâmboviţa.
 
Premierul Victor Ponta a promis, miercuri, sprijinul Guvernului pentru orice nou investitor care să salveze uzinele din România aparţinând companiei Mechel.


Editorial

Editorial: Molima PSD
coruptie psd
Molima PSD

Arhiva stiri

2018
2017
2016
martie (10)
mai (2)
iulie (5)
august (3)
2015
martie (8)
mai (3)
iulie (6)
august (4)
2014
martie (5)
aprilie (11)
mai (21)
iunie (11)
iulie (2)
2013
martie (209)
aprilie (57)
mai (15)
iunie (11)
iulie (27)
august (17)
2012
0000

Evenimente

Noutati

Chestionar

Publicitate

 Spatiu destinat publicitatii!

Curs valutar

Vremea

FaceBook