untitled 2
"La Buzau, noi dam ora exacta. Stiri si opinii non stop"
Miercuri, 28 octombrie 2020, 01:13
POLITICA  acum 7 ani

Gigi Becali arestat 2013 Gigi Becali puscarie 2013 George Becali condamnat

Gigi Becali ar putea scăpa mai repede din închisoare Vezi scenariile
Gigi Becali ar putea scăpa mai repede din închisoare  Vezi scenariile
Decizia de condamnare a lui Gigi Becali la trei ani de închisoare ar putea să scoată la lumină un proiect de lege initiat  de parlamentarii  Mădălin Voicu de la PSD si Nicolae Păun de la Partida Romilor care priveşte amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse de care ar urma să se bucure aproape persoanele  condamnate pentru acte de  corupţie. Proiectul prevede amnistia si  gratierea a  circa 30 de infractiuni si pedepse. Statul român nu a mai făcut o amnistie sau gratiere a pedepselor de circa 12 ani, fapt ce a dus supraaglomerarea închisorilor, lucru ce aduce condamnări grele la CEDO din cauza conditiilor de detentie.

Gigi Becali, în vârstă de aproape 55 de ani, care a fost condamnat la trei ani de închisoare, va sta după gratii maximum doi ani, iar dacă va accepta să  muncească ar mai câstiga circa sase luni  din scăderea pedepsei. Potrivit legii, condamnaţii care execută pedepse ce nu depăşesc 10 ani de închisoare pot beneficia de eliberarea condiţionată după ce execută cel puţin două treimi din pedeapsă.

Potrivit deciziei de luni a instanţei supreme, lui Becali îi vor fi oricum scăzute zilele din intervalul 2 aprilie – 17 aprilie 2009, în care omul de afaceri a fost reţinut şi arestat preventiv în dosarul sechestrării de persoane.

În cazul fostului ministru Victor Babiuc (75 de ani) şi a generalului Dumitru Cioflină (70 de ani), condamnaţi la câte doi ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri, ar putea sta în detenţie cel mult opt luni. Potrivit Codului Penal, condamnaţii bărbaţi trecuţi de vârsta de 60 de ani pot fi eliberaţi condiţionat după executarea unei treimi din durata pedepsei, în cazul în care au primit o pedeapsă de cel mult 10 ani.

Cererea de gratiere, sanse minime de a fi aprobată de Traian Băsescu

Despre sentintă,   Becali a declarat, răspunzând unei întrebări, că nu exclude varianta de a cere preşedintelui Traian Băsescu graţierea sa, menţionând că se simte trădat de statul român şi că va utiliza toate mijloacele legale împotriva sentinţei. Totusi, gratierea de către presedinte se acordă în cazuri exceptionale, în cazul lui Becali nefiind cazul. Potrivit unor surse de la Presedintie, pe masa lui Traian Băsescu s-ar afla circa 200 de cereri de gratiere, printre care si a fostului general , Victor Atanasie Stănculescu.

De asemenea, Gigi Becali ar putea apela cu o cerere de gratiere, în cazul în care Traian Băsescu i-ar refuza, la viitorul presedinte,  Crin Antonescu, dacă acesta va fi ales la scrutinul din toamna lui 2014.

Proiectul de lege referitor la amnistie si gratiere, adoptat de Parlament  – sansa lui Gigi Becali

Sansa lui Becali ar veni din partea Parlamentului.  Un proiect de lege initiat de deputatii Mădălin Voicu si Nicolae Păun, care priveste  amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse, de care ar urma să se bucure aproape toţi demnitarii şi oamenii de afaceri condamnaţi în acte de mare corupţie, ar putea fi luat din nou în discu?ie.

Potrivit acestui proiect,  se  prevede amnistierea infractiunilor pedepsite cu maxim 4 ani. În cazul graţierii, proiectul precizează faptul că sunt iertate în întregime numai pedepsele cu închisoare de până la 6 ani inclusiv, precum şi pedepsele cu amendă. Beneficiari sunt însă şi cei care au de executat pedepse mai mari de 6 ani. Pedepsele cu închisoarea cuprinse între 6 şi 8 ani se graţiază cu o treime, iar pedepsele cu închisoarea între 8 şi 10 ani cu o cincime.

Proiectul de lege a fost respins într-o primă fază de Guvernul Năstase, iar ulterior a primit aviz negativ si de Comisia Juridică de la Camera Deputatilor. În prezent, proiectul de lege este înregistrat la Senat.

Gigi Becali mai are si alte  căi de a scăpa mai repede din închisoare. Aici este vorba de contestatia în anulare a condamnării sau de revizuire a sentintei, dar numai după ce instanta va redacta motivarea condamnării. De asemenea, Becali, asa cum a declarat si luni, după aflarea sentintei, a anuntat că va apela la CEDO, dar asta după circa sase luni, în cazul unei decizii favorabile dosarul acestuia urmând să fie revizuit în tară.

Editorial

Editorial: Molima PSD
coruptie psd
Molima PSD

Arhiva stiri

2020
martie (1)
2018
2017
2016
martie (10)
mai (2)
iulie (5)
august (3)
2015
martie (8)
mai (3)
iulie (6)
august (4)
2014
martie (5)
aprilie (11)
mai (21)
iunie (11)
iulie (2)
2013
martie (209)
aprilie (57)
mai (15)
iunie (11)
iulie (27)
august (17)
2012
0000

Evenimente

Noutati

Chestionar

Publicitate

 Spatiu destinat publicitatii!

Curs valutar